Mångfald bland kroppbilder tack

Nog vet jag att alla har olika kroppar. Att det finns olika kroppstyper - trots att jag inte tänker på människor som kroppar, t ex "där kommer hen som har en sådan kropp." Men en sak har alla gemensamt: de är inte fula och äckliga som min.
 
Visst vet jag att man blir påverkad av vad som visas, men nu har jag förstått det på ett helt annat sätt.
 
Om de som säger att de älskar sina kroppar och passar in i idealet har jag ofta tänkt: "ja men det är väl klart de älskar hur de ser ut de är ju för de uppfyller ju samhällets krav!"

Nu har jag upptäckt en annan sida. Jag har börjat se att vissa faktiskt har kroppar som liknar min lite grann. Men de är inte äckliga så klart. De är kroppar precis som alla andra. 
Jag har börjat se olika kroppstyper i sociala medier. Och jag har blivit medveten om denna påverkan. Och jag tror det kan hjälpa mig. Speciellt med kläderna jag förbjuder mig själv att ha för att jag inte får ha dem eftersom jag ser ut som jag gör. 

Jag ser på modellerna och på skyltdockorna hur kläderna sitter. På dem. Och tror att det är så de ska sitta. Ser mig själv ha de på mig och hata mer än varje bit. För att min kropp är fel för att jag ser så ful ut i kläderna. Men efter att under en tid har sett kläder på andra än just en skyltdockskropp har jag börjat förstå. Jag vet inte hur de ser ut på andra än skyltdockor. För att jag inte tittar på sådant. För att jag inte tänker på andras kroppar på samma sätt som jag tänker på min egen. Men jag har börjat titta. På några jag följer på Instagram. Och - för att värdera -, kläderna sitter ju jättefint på dem! De sitter inte likadant som på skyltdockorna, men de sitter där och bara för att det är annorlunda är det absolut inte sämre. Och de har kläder som många säger att de inte "ska" ha på grund av deras kroppstyper. Som att en magtröja bara är till för en med magrutor eller underhudsfett som är lika med noll. Som att kortkjol endast ska bäras av de med vissa typer av ben. Det handlar givetvis om vad man själv tycker är fint och känner sig bekväm i, men låt aldrig idealen tala om för dig vad du har rätt att ha på dig - det är du som ska ha den kontrollen!

Så för er som inte upptäckt detta med att omges av olika kroppstyper även på internet: testa! För trots att man vet att alla är olika, tror jag det är nyttigt att även få se denna mångfald kontinuerligt. Så att man får en mer rimlig bild. Så att man själv kanske vågar mer.
För jag vill också kunna visa min kropp i alla typer av kläder trots att jag inte ser ut som skyltdockorna. Känna att jag visst har rätt att ha på mig en kort kjol eller en tight tröja.

Jag tror det blir mer normaliserat om man ser olika kroppar - liksom det har blivit normalt att bara se dagens modellkroppar. Jag tror mångfalden bland vad man ser i media kan ha en stor betydelse. För att minska det här med "en normal idealkropp".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0