Free


Denna har hängt nästan orörd i garderoben sedan några månader efter det att jag hade köpt den i början av åttan. Sedan har jag tänkt att jag ska ha den när jag blir fri. Men nu har jag rensat ur min garderob så många gånger de senaste veckorna - ja det blir en fixidé - och jag känner på mig att det är dags att rensa ur denna också. Inte bara för att den känns omöjlig att någonsin våga ha på mig, utan för att den har hängt med alla dessa år, enda sedan 2009 i åttan. Alla dessa år då allt har gått upp och ner och fram och bak och överallt och ingenstans. Jag hade på mig den när jag gjorde min redovisning i nian om ätstörningar. När jag någon månad innan hade förstått att saker inte stod rätt till. Jag minns hur den satt. Och jag kan inte släppa det. För så skulle den inte sitta nu. Och trots att det inte borde spela någon roll så är det fallet. Och helt ärligt tror jag aldrig att jag kommer känna mig fri i den. Nu de senaste månaderna har jag även insett att det är en process. Man gör inte bara något och sedan kliver över kanten direkt. Det går upp och ner och fram och tillbaka. Det är som det är just i stunden, men saker och ting ändras. Hur de ändras vet man inte. Jag vet inte heller vad jag vill komma med detta. Men det är okej det med. 

I never needed anybody's help in any way, but now these days are gone, I'm not so self assured

Mycket går framåt och snart antar jag att jag är helt utan behandling, vilket känns skönt för nu känns det knappt som jag har någon. Men det är dagar som denna som jag känner att jag hade behövt min psykolog från Luleå lite extra. Inte för att allt går åt helvete, utan för att jag bara behöver vägledning. Just för stunden. 
Dagar som denna hade jag tagit vara på de där telefonstöden som jag nästan aldrig utnyttjade.
Jag skulle kunna ringa trots klockan.
Någon hade lyssnat. 
Förstått. 
Gjort det begripligt.
Jag hade fått tips på hur jag ska förhålla mig.
På vad jag ska göra.
Dagar som denna hade det varit skönt att ha någon som hade hjälpt till att komma på fortsättningen.
Men jag får tänka på vad hon sa när jag, som så många gånger förr, pratade om just detta. Och sluta fucking freaka ur hela tiden!
Som så många gånger förr...sååå less på mig själv.
Önskar att jag var hemma. Där. Ensam. Då kan jag slappna av.
Tänk om jag kunde bli lika exalterad över att göra saker som skonar mig

Jag vet inte vad kammar ska kalla det. Ivrig? Hög? Exalterad? Jag blir det. Av att göra mig själv illa. Eller att tänka och komma på olika sätt som jag kan göra det på. Nu pratar jag inte bara om det ytliga självskadandet eller ätstörningen, utan om allt. Precis allt. Om någon nämner att gör en viss sak inte är bra, då m bara måste jag göra det. Jag liksom fastnar i tanken och vill bara göra mer. Jag vill inte skapa några sjuka idéer hos någon så jag utelämnar detaljer, men det har, så länge jag kan minnas, varit en fixering för mig som har gett mig ett slags rus. Ungefär som det ruset som jag, och flera andra med en ätstörning, beskriver att hunger kan framkalla. Jag vet att det låter dumt, och givetvis vet jag att det är det, men man kan inte hjälpa vad man känner och tänker. 

På senare tid har jag funderat en del på hur jag skulle kunna vända den här extasen åt motsatt håll. För det skulle ju bli mer funktionellt. Varför kan jag inte bli lika upprymd över att komma på nya sätt att ta hand om mig själv och göra saker som jag mår bra av? Förmodligen för att jag har en förmåga att vilja straffa och förstöra för mig själv, vilket troligen beror på synen på mig själv. Och det är väl inte så lättfixat precis. Men om jag bara kunde känna det där ruset när jag gjorde saker som är bra för mig, då hade någon av alla mina fixeringar, som jag får så fort jag börjar med något, kunnat vara till någon nytta.
Om allt ändå kunde ändras snabbt bara man gjorde en förändring.

Några (många) veckor skulpturer och produktivt på öppen ateljé

Vi skulle rita av varandra med fel hand och utan att kolla på pappret. Sedan skulle man byta bild med den man hade ritat av så man fick bilden på sig själv också skulle man göra så med alla så man tillslut hade massvis med bilder på sig själv. Därefter skulle man välja ut en och göra det i ståltråd.


En ståltrådsskulptur som skulle kunna stå själv.


Vi blötte toalettrullar och formade gubbar av dem. Såhär söta blev mina!

En skrotskulptur som ska illustrera en låttitel, filmtitel, en del av en låt eller dikt. "They don't even know you, all they see is scars. They don't see the angel living in your heart."

Vi gjöt gips i en kondom och min blev en larv.

Vi gjöt även gips i ett mjölkpaket och efter mååånga timmar så blev min en ljuslykta när jag smälte i lite stearin i hålet jag gröpte ur.

Ännu en skrotskulptur gjord av enbart korkar (+lite kartong som ni ser). "I know, I gotta get out into the world again."

Vi skulle skriva tre saker som beskrev oss och jag skrev: ambivalent, känslosam och socialt inkompetent. Sedan skulle vi göra ett djur i keramik som vi förknippade med det. Jag kom direkt att tänka på Elins katt Dexter haha.


Vi skulle göra ett bruksföremål i keramik och då valde jag att återskapa ugglevasen jag gjorde i åttan, bara några snäpp mindre denna gång.


En tredje skrotskulptur (av typ sådant som finns i paket för att fylla ut, alternativt skydda, innehållet. Dessa var små mjuka, färgglada saker som var i ett paket jag fick av Delice från Lush för typ hundra år sedan). Skulle illustera låttiteln "Roots before branches".

Under lektionerna på öppen ateljé under denna tid har jag hunnit med en del.
Första lektionen målade alla på ett stort papper som var spänt över borden där vi sedan skulle leta fram ett djur som passar in på oss. Sedan skulle vi måla det här djuret igen. Jag hittade en liten rosa apa.

Detta kallades frotage och då skulle vi gå runt och söka mönster och få fram dem på pappret genom att lägga det ovanpå mönstret och dra med ett tjockt blyertsstift. Sedan skulle vi bygga ihop en bild.
 
Favoritlektionen på öppen ateljé: måla känslor! Vi fick dra lappar på känslor och sedan skulle de andra gissa utifrån målningen. Detta skulle då föreställa skam. 
Och det här förvåning. På DBT:n fick vi lära oss att förvåning är en neutral känsla och jag skulle själv beskriva den som en liten paus (det där vita tomrummet bakom de svarta väggarna) som sedan leder till någon annan känsla (därav alla färger som strömmar mot dessa väggar). Om ni fattar vad jag menar haha.

Vi skulle göra ett självporträtt av sillespapper genom att stirra i spegeln som var uppsatt framför var och en. Nä, jag pallade inte den uppgiften utan kollade istället på en bild av Sarah Michelle Gellar.

Så en hel del har skapats denna termin. Och idag har vi skulpturutställning!

När tacksamheten försvinner

Sommaren 2014 var jag så lycklig över att mina självmordstankar dämpade sig. Så jag kunde ta att det var jobbigt med maten, för det var så skönt att i alla fall slippa att varenda sekund önska att man var död. Men den där tacksamheten försvann så småningom och den där väggen, som försökte trycka bort insikten av ätstörningens makt, rasade. Och sedan for det bara utför. Mot ännu lägre dalar.

Våren 2015 var jag så glad över att maten hade fungerat rätt bra i tre veckor och att behandlingen verkade hjälpa. Så jag kunde ta skammen som jag bar med mig. Men jag fick snabbt insikten om att jag, trots att maten hade gått bra (i tre ynka veckor, hallå??), inte klarade att koncentrera mig eller något annat som krävdes av mig. Och sedan var det tabletter, sjukhus och mörker som gällde.

Hösten 2015 var jag så hoppfull över att jag hade fått min höst precis som jag ville (med lägenhet, Framnäs och DBT) och alla förutsättningar för att må bra. Så jag kunde ta att det inte hade blivit ett dugg bättre på ätstörningsfronten. Men det fortsatte bara i samma nedåtgående spiral som det hade gjort. Jag började försöka jobba med det, men det gick inte alls. Och sedan blev det en höst av svarta, svarta tårar.

Våren 2016 är jag så lycklig över att kunna säga att det är mer än en månad sedan jag kräktes. Att jag har ätit rätt regelbundet minst hälften av tiden jag har gått på Comede. Så jag har kunnat ta att jag hatar min kropp och att tankarna om på vad jag får och inte får äta, vad jag borde och inte borde äta osv ständigt finns där. För jag har ju kunnat följa en del av planen. Tagit ett stort jävla bamsekliv i det praktiska. Men jag vet att tacksamheten sakta kommer krypa tillbaka om inte tankarna snart börjar springa loppet som beteendet redan har startat för länge sedan. Och gamla beteenden kommer komma fram.
Men nu vet jag det.
Så då ska inte det hända.

When you close your eyes, does it almost feel like nothing has changed at all?

Rutiner. De är så jäkla svåra att bryta. I överlag fastnar jag lätt i dem. Oftast rätt destruktiva. Maten har varit svårast av dem alla.
En dag som går lite snett. Och nä, jag hade inte ens planerat det. Jag bara glömde bort att äta som jag skulle. Men då sätts det igång med detsamma. Tankarna om att fortsätta. Dra ner. Ändra. Ta bort. Och helt enkelt gå åt heeelt fel håll. Men jag vet att jag inte får följa dem. Inte tänka "men bara idag". För nej. Det är någ svårt för mig att bryta destruktiva rutiner. Och det är ännu svårare att ta sig tillbaka till de nya. Jag har inte kräkts på en månad. Jag vet att jag inte är tillbaka på ruta ett om jag gör det igen, men det blir jäkligt svårt att bryta. Men jag vet att allt inte är förstört om jag trampar snett en gång. För jag inser var jag har kommit. Men om jag blundar för en stund, mitt i alla tankeströmmar, känns det som att ingenting har förändrats. Men det har det. Jag kan göra på ett annat sätt. Jag gjorde på ett annat sätt. Jag lät den mindre bra dagen vara och vaknade upp till en ny. Nu har det gått någon dag och jag är absolut inte tillbaka på ruta ett.


Jag vet att jag bör sträva efter acceptans. Men ibland går det bara inte.

Inte för att jag har gått ner i vikt

Jag vill inte våga ha vilka kläder jag vill för att jag har gått ner i vikt.
 
Jag vill inte kunna säga att jag är bekväm i min kropp för att jag har gått ner i vikt.
 
Jag vill inte känna att jag har tillåtelse att ta plats för att jag har gått ner i vikt.
 
Jag vill inte kunna ha på mig badkläder för att jag har gått ner i vikt.
 
Jag vill inte kunna gå lugnt och oberört förbi en folkmassa för att jag har gått ner i vikt.
 
Jag vill inte kunna kolla mig i spegeln i mer än några sekunder för att jag har gått ner i vikt.
 
Jag vill inte kunna äta skamfritt bland andra för att jag har gått ner i vikt.
 
Jag vill inte känna att jag har tillåtelseatt ha vilka kläder som helst för att jag har gått ner i vikt.
 
Jag vill inte säga att jag accepterar min kropp för att jag har gått ner i vikt.
 
Jag vill kunna göra det jag vill för att mitt huvud har blivit friskt. Jag vill motbevisa allt ätstörningen har sagt åt mig i alla dessa år, att det är hur kroppen ser ut som avgör hur jag mår och ser på mig själv. Jag vill se hur fel den har. Jag vill vara en sådan som äntligen vågar ta på sig tighta kläder utan problem eller kan säga att jag accepterar min kropp - utan att anledningen ska vara viktnedgång. 
 
Sedan tror jag alltid att jag kommer tycka att det är mysigt med mycket tyg, oavsett om jag vill gömma mig bakom kläderna eller inte. Tröjan blev en favvo så fort jag såg den.

And though the mirror doesn't see it, it's clear to me I feel it, I can make it on my own

Jag är rätt skrockfull. Eller nojig. Eller så är det att jag helt enkelt bara väntar på att det ska gå käpprätt åt helevete så fort jag säger att det går bra. Därför skriver jag inte så mycket just nu. För jag har hjärtat i halsgropen hela tiden. Just för att det går bra. Somliga saker har inte ändrats alls och jag har fortfarande svårt att se hur. Men andra grejer har ändrats. Omöjliga sådana. Och det kanske är just därför jag ändå vågar tro på att annat också kan gå. För det går. Och det går bra. Det går mer än bra. Det går bättre än jag någonsin kunnat tro. Min behandling på Comede är nu slut och kvar är bara uppföljningssamtal. Men det känns äntligen som att jag kan klara det här på egen hand. Inte för att någon annan har gjort jobbet åt mig, men jag har någonstans kommit fram till insikten att det är jag som måste göra en förändring för att något ska hända. Och att jag har gjort en förändring. Visst finns alla tankar kvar, men att gå emot dem är väl det enda sättet att få bot på dem. Och det gör jag hela tiden. Jobbar på beteendet. Kanske tankarna viker med sig en vacker dag. Men tills dess fortsätter jag att utmana dem. Hela tiden. Det är klart att det ger mer ångest. Det är klart att jag faller för dem ibland. Men efter alla år har jag börjat känna igen dem, börjat förstå mig själv och insett att så som jag har levt, är inget liv.

Rekord!


Förra året föll jag efter 25 dagar. Nu tänker jag inte följa samma spår.

Lovtrubulens

Lov. Rätt kaos. Men jag ska inte röra maten. Jag ska inte förstöra det jag håller på att bygga upp. Jag ska inte. Att skada mig känns till och med som ett bättre alternativ. Inte för att det är bra precis. Inte för att jag ska göra det heller. Men hur det än blir, hoppas jag för allt i världen att det inte går ut över maten. Jag får hata mig själv hur mycket jag vill, göra inte alltför bra saker för att hantera det jobbiga, men det ska inte gå ut över maten! Ätstörningen är mitt främsta helvete och för mig är inget så hemskt som att vara i det träsket. När jag väl har börjat vandra bort därifrån ska jag inte tillbaka. Visst, värsta helvetet men samtidigt den trygga zonen och bästa vännen. Men det där positiva är bara lögner. Jag vet det. Och jag vill fortsätta vandra därifrån. Även om det betyder att jag gör andra destruktiva saker. Ett rättså destruktivt tänk, men jag vägrar att sabba allt jag kämpar för!

RSS 2.0