Ta det lugnt!!!/Jag är lugn

Åh vad jag blir less på mig själv. Hela början av det här året har jag stressat över jobb som jag inte har. Eller att ett eventuellt jobb blir för mastigt så här efter flera, flera månader av total inaktivitet. Nu har jag fått klart för mig att jag har ett jobb till sommaren. Och jag har ett jobb som är 50%. Jag borde ju vara helnöjd och lättad. Istället fortsätter jag att stressa över något jag inte kan kontrollera. Vad fan Sofia?! Chilla lite liksom. Var glad för hur hela den här jobbcirkusen slutade. Men nej, så klart ska annat med och störa. Och det ger mig slutsatsen som jag alltid kommer fram till: det är inget i omgivningen som gör att jag mår dåligt, det är jag själv, jag som är problemet. Men nu ska jag försöka lugna ner mig. Försöka andas och bara jobba på att ta mig härifrån.


Jag blev avbruten i mitt skrivande för att gå på en promenad med en från personalen - som jag brukar göra de dagar det går - och nu har mitt mående skiftat helt. Det var sol ute och det var skönt och jag gick med en skötare jag gillar väldigt mycket och vi pratade och pratatde. Nu kan jag - istället för tankarna ovan - tänka att jag kan vara lugn för troligtvis har jag jobb och sysselsättning ända fram tills nästa sommars slut. Jag kommer mest troligt kunna försörja mig ända tills dess också och med det avklarat kan jag kanske börja jobba med mig själv också.

Åh, från att ha mått skit till att ha tanken att sätta mig och läsa (kan inte koncentrera mig alls när jag har för många tankar som surrar), det är fan bra. Och allt tack vare den gulliga skötaren och det underbara vädret. Nu ska jag ta vara på det här måendet och läsa - och försöka att inte bli så tvångsmässig som jag brukar. Lycka till mig själv!


Åt helvete med allt

Ungefär så känner jag just nu. Visst kan det säkert ändras, men nu har jag ingen som helst lust med någon form av pepptalk till mig själv. Hade möte med kommunen idag och jag fick veta att det enda som kan komma att bli aktuellt för mig av personlig assistent och boende så är det boende. Och nej. Alltså ett stort fett nej. Aldrig att jag lämnat min lägenhet. Men det verkade som att det var det enda som kunde få mig utskriven: att jag ansöker om boende. Som jag uppfattade det i alla fall. Så åt helvete med det.


Fick två roliga samtal idag med det blir åt helvete med båda eftersom det var jobbsamtal för jobb jag sökt tidigare och då heltid, men jobb som jag nu bara kan ta halvtid, vilket förmodligen inte går. Ska bli kontaktad av en av dem senare så där kanske det kan gå, men det känns åt helvete ändå för att jag bara inte kunde tacka ja direkt.

Klockan är kvart i sju och jag har nyligen varit med mamma och pappa utanför sjukhusets väggar en sväng. Det var skönt, och inget åt helvete med det, men nu är jag både otroligt arg och ledsen så jag ska försöka sova bort allt det där redan nu. Imorn väntar ett läkarsamtal som jag hoppas känns bättre än mötet idag. För det gav mig inga som helst förhoppningar eller någon motivation. Nä, åt helvete med allt jag känner just nu.


Modig är inte den som inte är rädd utan den som är rädd men ändå vågar

Jag tror det var tredje januari 2015. Som jag efter månader av vilsenhet, ångest och rädsla tillslut ringde upp min före detta behandlare på Ätstörningsmottagningen i Luleå efter att någon dag tidigare av en slump träffat henne på en affär och då diskret frågat när hon skulle börja jobba igen efter julledigheten. Jag kom till telefonsvararen och pratade in ett meddelande - något som alltid gör mig nervös, men denna gången bultade hjärtat hårdare än vanligt. På bussen på väg till min vän Henny i Norrfjärden ringde hon upp mig, men då det inte ens fanns på världskartan att jag skulle prata om det jag tänkte prata om medan någon annan hörde på så hörde hon av sig igen när jag hade klivit av bussen och stod vid en gammal bensinmack ute i snön och kylan. Det jag skulle säga var nog utifrån sett varken speciellt förvånande, konstigt eller stort, men hos mig var det något som låg begravet djupare än djupast. Jag hade gått dagvårdsbehandlingar, samtalsterapi, svarat på enkäter, skrivit mängder av meningar och allt med fokus på maten och ätstörningar, men ändå hade jag både förnekat, undanhållit och förträngt det som tillslut fick bägaren att rinna över. Jag förnekar inte att det inte var stort för mig för jag påstår fortfarande att det jag sa då, och pratade om sedan, är det modigaste jag har gjort för jag var så himla rädd, men när jag vågade yttra orden "jag hetsäter", till hon som inte ens längre var min behandlare, tog hon det på samma sätt som om jag ungefär skulle ha sagt att jag fortfarande hade problem med maten. Rätt väntat och igen big deal alltså. Då tog jag det lite hårt, men i efterhand blev det ju ändå som jag ville just för att jag sedan sa det och jag blev absolut tagen på allvar. Den där skyhöga skammen som jag hade när jag pratade om hetsätningen, hade inte hon alls.

Jag försökte förklara hur mitt liv såg ut och det var absolut helt kaotiskt då; jag hade helt tappat fattningen. Under två år hade det bara gått utför och beteendet spårade ur mer ju längre tiden gick - som destruktivitet inte sällan gör om det får gå obemärkt förbi -, men jag vet nu var jag har varit, och jag vet absolut var jag var när jag någon gång försökte prata om hetsätning som då viftades bort. Nog både vet jag och förstår att folk med en ätstörning har en otroligt skev bild av normala portioner och att många till och med ser en mindre än normalportion som en hetsätning just för att ens hjärna är så trasig, men jag var säker på min sak, om än jag skämdes så otroligt över det. Jag fick gå en till period på dagvården efter det där samtalet, kombinerat med DBT och jag trodde att allt skulle vara löst när jag väl hade berättat det, men i DBT-samtalen pratade vi om det mååånga gånger. Jag tänkte att skammen skulle lägga sig när jag hade sagt de där två orden, den där dagen i januari, men jag hade lika svårt att prata om det med min psykolog som då (alltså min dåvarande behandlare; DBT-psykologen, inte min före detta behandlare som jag hade det där samtalet med). Min psykolog talade om fenomenet hetsätning som vad som helst; neutralt. Hon varken värderade eller på något sätt fick mig att känna skam - den kände jag så bra alldeles själv. Jag hade som sagt svårt att prata om det och trots att jag många gånger undvek ämnet, tog hon upp det. Och jag grät. Alltid. Stora floder. För att jag skämdes. Och hon sa "Sofia, titta på mig. Ser det ut som att jag tycker du är jättehemsk?". Bara helt värdeneutral, medan jag skämdes så otroligt.

Mitt beteende och min problematik med hetsätning och kompensation fortsatte trots att jag hade öppnat upp mig, för jag undvek ämnet så ofta som möjligt. Trots att jag och min psykolog pratade om det många gånger, var det inte alls lika många gånger som jag hade behövt. Det fortsatte bara spåra ur mer och mer och det verkade inte ha någon gräns, men det är en annan historia som får tas en annan gång. Det viktigaste var ändå att jag tog modet till mig och berättade den där dagen i januari 2015. Trots skyhög skam och en rädsla som var enorm. Jag står fast vid att det är det modigaste jag har gjort i mitt liv. För jag vågade, trots att jag var så ofantligt mega superduperrädd.

Tyckte min tatuering passade bra in i detta sammanhang.


Kroppsuppfattning - från självhat till början av acceptans

Kroppen. Formen. Storleken. 
Så många tankar, timmar, tårar som har gått åt detta fenomen. Kroppen som egentligen bara är där, men som ibland, hos vissa, blir så mycket mer.
Det var väl i tvåan, när jag var åtta år, som jag började tänka på min kropp som något mer, något annat än den var; jag började värdera den. Jag jämförde vikt med vänner, jag tyckte kroppen var för stor och jag blev ledsen.

Jag tror många någon gång har haft ett mer eller mindre komplicerat förhållande till sin kropp under livets gång och för vissa kan det eskalera totalt. För mig blev det så. Tankarna har funnits i mitt huvud sedan den där dagen i tvåan och visst har de påverkat mig, men i åttan började de te sig större; ta mer plats. Jag började mixtra med maten och köra på ännu mer med träningen och ganska fort hade jag hamnat i en väldigt ond spiral. Vad jag minns, var jag rätt tillfredsställd just med min kropp där ett tag, trots att måendet i övrigt inte hade ett uns av ljus, men sedan kom det där hatet ikapp med måendet och det har funnits där sedan dess; ibland mer, ibland mindre. De senaste åren har det varit mest extremt och mitt värde har suttit i de där siffrorna på vågen eller siffrorna på kläderna. Hatet har varit så starkt att jag har varit beredd på att offra mitt liv endast på grund av de starka negativa tankarna jag har haft om min kropp.

Jag har sett andra gå från självhat till acceptans, men jag har aldrig kunnat tro på dem att det går, för oftast har det varit sådana människor som först gått ner jättemycket i vikt och sedan gått upp lite, men ändå varit mindre än när allt började. Jag har aldrig sett mig själv i de där historierna och därför inte kunnat känna igen mig och tro att det ska kunna gå för mig. Jag har ständigt letat efter en förebild som hade gjort det där magiska att börja acceptera sin kropp utan att ändra på den, men en sådan har jag aldrig funnit. Också har jag blivit kvar i mitt starka hat kring mig och min kropp.

De senaste månaderna har jag dock försökt, kämpat och tagit stora steg framåt.

Nu vet jag inte vad jag väger vilket är ett ytterst medvetet val. De har vägt mig här på avdelningen, speciellt efter min senaste överdos som orsakade både lever- och njursvikt, för att typ se om jag samlade på mig vätska eller något sådant, men jag gick bara med på att väga mig om jag slapp veta resultatet. Eftersom jag iprincip varit helt inaktiv sedan i juli och äter en medicin som skapar ökad aptit och viktökning, är jag rätt säker på att jag har gått upp en hel del i vikt. 
Fast vet ni vad? Det är inte något som är mitt största problem nu. 
Visst har jag dagar och stunder där kroppshatet florerar fritt och en önskan om att gå ner i vikt ständigt trycker på, men de finns absolut inte där lika mycket som de har gjort. Efter att ha läst alla mina gamla dagböcker märker jag hur lite tid sådana tankar tar nu jämfört med förr. Det var iprincip bara kroppen och maten jag skrev om då. Det var iprincip bara kroppen och maten jag tänkte på då. Och det var iprincip bara hat som vällde över den där kroppen och maten.
Orden, de hatiska orden, flödade och sköljde över mig med råge. Detta starka hat till något man inte kan bli fri från - sin egna kropp - var så starkt att det höll på att spräcka stället där det befann sig: i huvudet. Det var inte sällan, och inte alltför länge sedan, som jag kunde se min spegelbild (när jag väl kollade mig i spegeln) och tårarna började forsa. 

Nu däremot ägnar jag inte alls lika mycket tankekraft åt kroppen; den börjar mer och mer bara vara något som finns där - och det räcker för mig. Mitt mål har aldrig varit att älska min kropp, jag tycker det känns nästan bättre att bara rätt och slätt kunna acceptera den som den är, utan att lägga någon värdering i det. Jag försöker ha på mig de kläder jag tycker är fina - oavsett om det är en tight klänning eller en kort kjol. Jag försöker vara i känslan, och inte springa ifrån och bli rädd, när jag känner magen som valkar sig eller ser bristningarna på höfterna. Jag försöker att inte värdera när ett klädesplagg visar sig ha blivit för litet. Jag försöker äta regelbundet och tillföra min kropp det den behöver utan att göra det utifrån hur den ser ut, eller vilka tankar jag har om den just då. Jag kan inte säga att jag accepterar den till 100% eller är helt bekväm i den, men jag är närmare än vad jag någonsin varit.


Och det bästa är: jag har gått från det extrema hatet, närmare acceptans utan att medvetet ha förändrat min kropp på något sätt alls - precis den vägen jag så länge ha drömt om att gå.


Det andra som sades

Det andra som togs upp på mötet när utredningen sammanställdes och jag fick mina diagnoser, var ju som sagt något jag inte gillade. Egentligen är det ju bara för att hjälpa mig, men så fort jag själv hörde från läkaren att hon inte skulle skriva ut mig själv, utan att det handlar om antingen boende eller personlig assistent, då frös allt inom mig till is. Jag vill verkligen inte! Jag har kämpat så den senaste tiden med att komma fram till någon någorlunda långsiktig plan efter att jag har blivit utskriven (som inte innefattar att ta mitt liv) - och jag har gjort det (!) -, men efter jag fick veta det här bara rasade den planen för jag kan fan inte tänka mig att göra något med en främmande människa tätt efter mig. Det kan vara nog jobbigt att umgås med folk jag känner just för att jag behöver min egentid, så att aldrig få vara ensam, utan att hela tiden ha någon hos sig, känns inte lockande alls. 


Det ska vara ett möte med kommunen nästa vecka där bland annat detta kommer tas upp. Jag kan väl inte säga att jag känner mig så positiv till allt detta. Boende skulle aldrig fungera eftersom jag vägrar att lämna min lägenhet och personlig assistent känns så himla läskigt eftersom jag ogillar sociala situationer och då att behöva hänga med någon 24/7 gör mig typ gråtfärdig. Jag förstår att jag har tur, att de vill ge mig hjälp, men nu tycker jag att jag får för mycket hjälp. Jag vill bara att den här tiden ska vara över, att jag slipper allt detta. Och jag ska inte ljuga när jag säger att detta har fått mig tillbaka på banan "det är lika bra att jag dör". Jag vet att jag inte får tänka så, men jag har inte kontroll över mina tankar. Och jag vet att försöka inte duger. Jag måste bestämma mig, men sådana här förändringar och omställningar rör om det alldeles för mycket i mitt huvud för att jag ska kunna ta det på ett lugnt sätt. 

Nu är jag i alla fall på permission hos mamma och pappa och jag ska försöka tränga bort allt ont och mörkt för just nu orkar jag verkligen inte med det.


Och plötsligt förstår jag varför jag har blivit som jag är


Autism. Tvångsmässigt personlighetssyndrom.
Nu är utredningen klar och två diagnoser är fastställda. Jag kan inte påstå att jag fick ut så där jättemycket från mötet idag, men det känns skönt att det äntligen är klart och att jag har fått ett svar. Jag fick inte så mycket information om diagnoserna som jag hade hoppats på och jag är väl inte riktigt insatt i dem och vad de innebär för mig. Mer genomgående kommer det bli om någon vecka vilket ska bli väldigt skönt, men nu vet jag i alla fall varför jag i mitt liv bland annat har känt mig så annorlunda. Varför sociala situationer har varit så knepiga. Varför jag alltid har känt mig så socialt inkompetent. För att det sociala samspelet är en svårighet. Att jag är så otroligt tvångsmässig kring vissa saker får ju också sin förklaring här, att jag till exempel har så svårt att sluta med saker när jag väl har börjat och det blir bara mer och mer. Andra svårigheter finns ju också, men som sagt har jag varken fått så mycket information eller förklaringar, så ett längre och mer ingående inlägg kommer väl så småningom. Det känns inte direkt jobbigt att ha fått dessa diagnoser, men det känns jobbigt att inte vara så insatt. För om jag hade varit det hade jag förmodligen fått mer svar, men jag ska vänta tills vi går igenom utredningen riktigt och försöka läsa lite själv.

Innan och under utredningen har jag tänkt att om det är något så är det något, och om det inte är något så kan man utesluta det. Nu visade det ju sig vara något och då kan man ju utgå från det och sedan se vilka insatser som behövs och var man ska börja ge rätt hjälp. Jag är glad att utredningen äntligen är klar för visst ger det mig något att få veta det jag har fått veta idag, och det ger mig förhoppningsvis ännu mer när jag får veta mer ingående vad allt handlar om och hur mina svårigheter passar in. Det blev sagt andra saker på mötet också som jag verkligen inte gillade, men det tar jag en annan gång för just nu mår jag för dåligt bara genom att tänka på det.


32 dagböcker senare

Jag har äntligen läst igenom mina dagböcker som jag började göra för att minnas lite av allt jag har glömt bort när jag fick ECT. Det var ju inte lite jag hade skrivit precis, men vissa saker fick mig att komma ihåg då jag läste, medan andra saker inte ens kom tillbaka till minnet när jag läste om dem. Vissa saker chockades jag mer över än andra och vissa saker hade jag skrivit om som det inte var något speciellt alls när det i själva verket var det. Kan inte riktigt skriva ut allt här eftersom, ja, det är dagböcker, men nog var det bra att läsa igenom de där högarna. Första anteckningen var från mars 2013 tror jag det var och sedan har jag skrivit varje dag fram tills nu; ibland mer, ibland mindre. Jag är glad att jag har kvar dem, men nog var det både jobbigt och triggande att läsa stundtals. Kanske borde jag inte läst igenom vissa saker, men jag har så svårt att sluta med något som inte är slutfört. Nu i slutändan känner jah dock inte att det som stod har påverkat mig negativt, men jag lovar att det tar ett tag innan jag kommer läsa igenom allt det där igen.Om jag läst dem hemma hade detta nog varit ett ställe jag hade suttit på medan jag gick igenom dem.


Tvången har makten över mitt hem

TRIGGERVARNING: renlighetstvång


Vi åkte tidigare till Piteå idag så jag skulle få tillbringa lite tid i min lägenhet. Jag försökte hålla mig lugn och jag kan nästan säga att jag klarade det fullt ut. Den har inte blivit städad sedan i början av juli förra året och jag har haft folk i den utan att ha städat den alls. Här på sjukhuset har mina renlighetstvång blivit avsevärt mycket bättre efter jag fick ECT och det är så otroligt skönt, men jag vet inte riktigt hur jag klarar mig i den riktiga världen. När jag är på permission hos mina föräldrar får jag en hint om hur det är där och där kan jag också säga att det har blivit så mycket bättre, men såklart inte helt bra som jag vill ha det. Min största utmaning är väl min lägenhet där jag, trots knappt två år bosatt där, har utvecklat så otroligt många rutiner, ritualer och tvång. Listan på allt som måste vara på ett visst sätt, göras på ett visst sätt och underhållas på ett visst sätt, kan göras otroligt lång, men mitt mål är att bli av med så mycket som möjligt så att det går att andas där utan att det känns smutsigt. 

Jag hoppas jag aldrig igen städar min lägenhet på det sättet jag har gjort tidigare som tar uppemot 12 timmar, plus timmar av förberedelser dagen innan. Jag hoppas att min dammsugare, som jag köpte när jag flyttade, men än så länge aldrig har använt, kan konkurrera med att krypa på golvet och sopa med händerna. Jag hoppas jag kan göra något, som t ex dammtorka, en dag och dammsuga nästa. Jag hoppas jag kan byta handdukar när de är smutsiga och rengöra marsvinens bur när det behövs utan att städa hela lägenheten. Jag hoppas jag kan ta hem folk utan att ständigt vara på min vakt och alltid sitta på helspänn för att det känns som att det blir smutsigt. Jag hoppas jag kan städa utan att alltid behöva skura minsta lilla yta. Jag hoppas att jag kan låta mattfransarna vara och inte ligga på golvet och kamma dem. Jag hoppas att jag kan låta disk stå i diskstället tills den är torr utan att få panik över att det inte känns städat. Jag hoppas jag kan vara utanför lägenheten - även på balkongen - utan att behöva duscha och tvätta kläderna på en gång. Jag hoppas jag kan gå med strumpor om jag vill och inte behöva ha på mig ett visst par tofflor hela tiden. Jag hoppas jag kan laga mat utan att bli stressad över att det inte ser nystädat ut under processen. Jag hoppas jag kan slänga kläder i tvättkorgen och låta de ligga där fram tills en tvätt ska köras - inte ha behovet av att tvätta direkt för att det känns smutsigt om de bara ligger där och väntar. Jag hoppas jag inte behöver torka varenda yta i lägenheten varje gång jag ska städa. Jag hoppas att jag kan städa lite hur jag vill, där det behövs, utan att behöva köra igenom hela städningsritualen med förberedelser, tvätt, den fulla listan med punkter att bocka av, dusch och tillslut trippandet på tårna och rädslan för att röra sig när allt är klart. Jag hoppas att jag inte ska behöva lämna min lägenhet efter att allt är städat bara för att låta den "suga in" renligheten minst ett dygn. Jag hoppas att jag kan vara i mitt hem och kunna andas utan att det känns så smutsigt så att allt måste städas igen. Jag hoppas att jag kan leva i mitt hem samtidigt som att det ser ut som att någon bor där - inte att det ständigt ska se orört ut.

Det finns så mycket som jag hoppas jag kan kunna göra gällande min lägenhet. Att ha den men att knappt våga andas, röra sig eller undvika att ta hem folk är inget jag hoppas på. Jag vill inte att folk ska känna sig obekväma hos mig bara för att jag går omkring och nojar mig över smuts. Nu har jag som sagt inte städat sedan i juli så att vara där idag en stund med mamma, pappa och Kompis kändes ändå rättså okej för jag vet redan att det är smutsigt, men hur jag ska kunna städa på ett annorlunda sätt när jag får chans till det vet jag inte. 

Jag vill bara kunna vara i min lägenhet. Jag vill bara kunna andas där inne utan att varenda lite vrå känns smutsig. Jag vill bara ha det balanserat.
Dags att ta tillbaka makten.Efter mötet

Nu har jag fått permission och det känns rätt bra än så länge. Mamma och pappa var på möte idag med överläkaren och en annan läkare och, som jag förstod det, sades det ungefär sådant som jag redan visste. En sak som verkade mer bestämt nu är som när jag fick höra om det var att jag inte kommer bli utsläppt härifrån ensam. Det pratas om eventuellt boende eller personlig assistent. Alltså nej. Verkligen nej. Om jag nu ska försöka leva (som jag lovade mina nära efter den senaste överdosen som höll på att ta livet av mig), så måste jag då leva i min lägenhet - ensam. Dock verkar det ju inte som att det ens blir tal om det. Det, om något, får mig ju inte att vilja leva precis. Jag förstår bara inte hur det skulle fungera, jag behöver min egentid. Jag förstår inte heller hur det kunde bli så här. Klarar jag mig inte själv? Anses jag inte klara mig själv? Åh vad detta störde mig. Jag hoppas det inte blir något utav allt det här snacket. 


Något annat jag fick höra att de sa på mötet var att läkarna trodde DBT skulle vara bäst för mig. Dock har de ju inte det i Piteå så det blir ju lite svårt, men jag hade så gärna viljat gå det igen och ha min gamla psykolog för hon var verkligen så himla bra. Hon ställde de där frågorna som det krävdes litervis med tårar för att svara på, men det gav så mycket och en kom verkligen in på djupet. Om det hade gått att ha något slags samarbete mellan Luleå och Piteå hade det ju varit toppen, men jag tror inte det fungerar tyvärr.

Annars då? Jo jag har den här permissionen att försöka njuta av innan jag ska tillbaka till avdelningen igen. Pappa fyller år imorgon, men annars vet jag inte riktigt vad som händer. Nästa vecka är det möte på tisdag och då får jag, som jag förstått det, veta sammanställningen av diagnosutredningen, vilket ska bli skönt. Får väl se vad den visar, men det ska bli skönt att det är över liksom.


Händelselöst

Förvaltningsrätten idag och det blev som gissat fortsatt LPT. Förstod nästan det, men  men. Annars har jag ägnat dagen åt mina gamla dagböcker och fan vad det går segt. Jag har ju skrivit så himla mycket! Har ännu inte kommit fram till det som känns intressant att läsa om, men det kommer väl så småningom. Har verkligen ingenting att skriva nu. Vet inte ens varför jag försöker. Ha en fortsatt bra dag allihopa! Själv ska jag läsa dagböcker och försöka distrahera mig från alla tankar som inte vill lämna mig ifred. Låt mig bara dö. Snälla?För någon permis sedan, uppe i Kuoksu. Vill ha permis helst typ nyss.


Tomt ett tag

Ja, här har det varit rätt tomt ett tag, men jag känner inte att jag har så mycket inte ork för att skriva. Permissionen över helgen var jättebra då jag fick tillbringa torsdag till söndag med Elin, hos mamma och pappa. Hade det som vanligt bra med henne, men permisen tog ju slut också och då kommer alla tankar med full kraft. Imorgon blir det förvaltningsrätten angående mitt LPT (om jag har fattat det rätt), men annars ekar det tomt denna vecka. Vill säga att allt går åt rätt håll, men jag känner verkligen inte det. Eller om en tänker under alla åren så har ju mycket gått åt rätt håll, det märkte jag nu när jag har börjat läsa igenom alla mina dagböcker. Jag är så himla glad över att jag hat besegrat ätstörningen, för så himla hemska åren med den har varit. Jag hoppar ju inte av lycka nu precis heller, men just på ätstörningsfronten är allt så mycket bättre. Har svårt att se att detta också kan bli bättre för det känns inte som att jag har någonting att "bota" för felet sitter i mig och för att ta bort felet måste man ta bort mig. 

Nåväl, nu ska jag försöka sova. Mamma och pappa har varit här och därför blev det en sjukt mycket senare kväll än det brukar när jag går till sängs halv sju... Japp, men när jag sover är enda tillfället jag får vara ifred från mina monster, så varför inte ta den chansen?

Några dagböcker hehe. Ska fortsätta läsa imorgon och se om något av mitt minne kommer tillbaka.


Jag är ju frisk

Nio månader. I drygt nio månader har jag nu varit friskförklarad från ätstörningen. Det insåg jag när jag var hos tandhygienisten igår och hon nämnde något om bulimin varpå jag kunde svara att jag inte är sjuk längre, att jag har blivit friskförklarad, men det kändes otroligt underligt. Senare insåg jag att anledningen till varför det kändes som "just ja, jag är ju frisk" när jag sa det är för att jag inte bara varit friskförklarad i nio månader, utan även varit instängd på psykiatrins slutenvård i åtta av dessa månader och här kanske inte "frisk" är det främsta en känner sig. Något viktigt att poängtera dock är att friskförklarad inte behöver betyda helt frisk och fri, en är frisk på pappret men huvudet har fortfarande mycket att jobba med och en del beteenden finns ännu kvar. Att jag har varit inlåst här på avdelningen majoriteten av min ätstörningsfriska tid har nog gjort att jag inte har reflekterat så mycket över det, och visst, jag har även haft några bakslag och brutit mitt "kräkuppehåll" ett antal gånger. Jag skulle inte säga att jag är frisk och fri, men jag skulle inte kalla mig sjuk heller, men det kändes bara så underligt att kunna säga till tandhygienisten att jag inte är sjuk längre. I sju år har sjukdomen funnits i mitt liv och helt plötsligt (eller rättare sagt efter en lång tid med slit och kämpande) har jag besegrat den.


Samtidigt som jag inte har reflekterat över det här de senaste månaderna, och därför inte ägnat någon tid till att ta in det - att jag är frisk -, känns ätstörningen så långt borta, som att jag alltid har varit frisk. Det är svårt att förklara den enorma skillnaden i mitt liv trots att situationen är som den är just nu. Att inte ständigt gå runt och tänka på mat som ska ätas, mat som inte ska ätas, mat som ska behållas, mat som inte ska behållas, kroppen som ser ut på ett visst sätt, vad som gjorts för att förtjäna det eller det, kalorier som ska förbrännas - plus tusen andra tankar - är så himla befriande. Jag har reflekterat så lite över det här att jag nästan glömmer bort att vara tacksam. Jag vet inte om jag ska vara tacksam över att ECT:n har fått mig att glömma så mycket - även mina sjuka år -, att jag knappt kommer ihåg hur dagarna såg ut då, men vad jag minns är hur otroligt hemska de var, speciellt mot slutet innan jag fick hjälp här i Piteå. Jag styrdes helt av sjukdomen och jag kände mig totalt maktlös, men jag blev frisk tillslut. På något sätt blev jag frisk och nu har mer än nio månader gått utan att jag ens har tänkt på vilken stor förändring som har skett. Jag är tacksam. Otroligt tacksam. För hade jag haft ätstörningen med nu är jag väldigt säker på att jag hade gett upp direkt. 

Nu har jag inte varit ute i den riktiga världen som "friskförklarad från ätstörningen" speciellt länge, men jag känner att även här inne, bakom de låsta dörrarna, har jag blivit friskare än jag var för nio månader sedan, trots några fall på vägen. Igår fick jag den där konstiga känslan när jag kunde säga att jag har blivit friskförklarad och det var förståeligt varför den visade sig. Jag har ju liksom inte riktigt haft tid att reflektera och bearbeta det här med att jag, efter så många år, inte längre är sjuk i en ätstörning, men den känslan kommer nog försvinna ganska fort nu.
För jag är ju faktiskt frisk.Från en full hjärna

Jag har verkligen ingen som helst plan på vad jag ska skriva. Egentligen vill jag väl inte skriva, men jag gör det för att det är som en vana. Varför jag inte har skrivit mycket på sista tiden är för att jag vill vara ärlig i mitt bloggande, mitt berättande av min resa, men just nu känns det inte som att jag kan det. Jag vill skriva peppande inlägg där jag talar om att jag kämpar men att det är värt det. Där jag har något slags mål med allting, någonstans jag vill komma.  Eller något sådant. Nu ligger gråten i halsgropen och den ligger där så fint - men utan att komma ut till riktiga tårar. Jag önskar att jag var en sådan där som kämpade, som kunde inspirera andra - eller som på något sätt i alla fall kunde ta nytta av allt mörkt en har varit med om -, men det enda jag gör är att skriva och sprida en massa negativitet hela tiden så därför håller jag mig undan skrivandet så mycket jag kan. Jag håller mig väl undan från det mesta. Hur jag ska hålla mig undan från mig själv har jag inte löst ännu, men att försöka sova så mycket som möjligt är det som har fungerat bäst hittills. Ibland blir tankarna så starka att de kväver mig och jag vet inte hur jag ska hantera dem annat än följa med, vilket i sin tur skapar så otroligt mycket ångest för jag vet att jag inte kan göra så. Jag vet inte ens vad jag skriver, men helt ärligt var det rätt skönt att skriva den här gången med - trots att det inte var det där peppande inlägget jag önskar att jag kunde få fram. 


Något mycket positivt var permissionen i helgen där jag och pappa var och åkte slalom i det fina vädret!


Jag vill inte tänka framåt men är livrädd att fastna här


Här igen

Det har varit en jobbig vecka. Och jag har inte funnit hjälpen i att skriva. Så därför har det förblivit tomt här. Känner inte riktigt behovet av att skriva av mig nu heller, inte här i alla fall. Har precis fått permis så ska tackla den där jobbiga omställningen nu och hoppas på att det går snabbare än det brukar. Hejs!


RSS 2.0