Kan jag sluta känna så himla mycket?!!!


Andas

Mhm, jag gillar blommor
Taktil och all denna kroppspanik

behandlingen på Comede får man välja att prova på taktilmassage om man vill. Jag har gått det tre gånger, men jag vet inte om jag har nämnt det. Det är i alla fall typ lätt beröring, vanligtvis med olja. Alltså måste man vara utan kläder. Det har jag inte klarat. Verkligen inte. Att ha tighta kläder och att få taktilen ovanpå har gett mig nig med ångest. Den ska dessutom vara över hela kroppen, men jag började hyperventilera så fort hon rörde vissa ställen första gången så nu är bara några kroppsdelar med. Givetvis är jag besviken. Det är inte alls såhär jag vill att det ska vara. Jag vill kunna vara den jag alltid har varit och  försökt utmana mina rädslor direkt och inte sagt något om dem(ja, när det har gällt konkreta saker som eld, toalettstolar mm). Men jag har aldrig lyckats speciellt bra med det när det gäller allt det här med kroppen. På händerna och fötterna var det jätteskönt med taktil, något ställe gick det ok på, men annars var det bara hemskt. Egentligen ska man gå fem gånger, men eftersom att jag inte ens är i närheten av vad en taktil brukar vara så har jag blivit erbjuden att fortsätta tills vi har gått igenom allt. Det känns bara så svårt att tro att jag någonsin ska kunna ligga i bara trosor medan någon annan rör på min kropp...

Angående kropp har vi ju den också där klädesfrågan som jag har vridit och vänt på sisådär hundra gånger. Nu har jag rensat min garderob för miljonte gången och inser att det börjar bli svårt nu. Jag har alldeles för mycket kläder, det erkänner jag, men de jag nu har kvar är sådana jag verkligen gillar. Dock är ju det här problemet med huruvida de används eller inte. Och helt ärligt, jag använder mest samma sak om och om igen. För att jag inte vågar göra något annat. Men nu har jag bestämt mig för att ha de här läskiga kläderna i vardagen för att se om det är något jag kan rensa ut eller om det är något jag kan tänka mig att ha lite oftare när jag väl blir bekväm i dem. Också är det ju det där med sedan. Och när. När är det egentligen? Jag kanske bara ska börja såhär. Tvinga mig att ha kläder jag inte känner mig bekväm i (alltså pga kroppsångesten, inte om de är osköna eller inte känns som mig, fast de har jag ju i och för sig redan rensat bort...). Liksom satsa på det nu ett tag. Ha det i fokus. Men ändå fortsätta lika hårt med maten såklart, men det går betydligt mycket lättare nu med det praktiska.

Jag har bestämt mig för att fortsätta med taktilen tills jag kan få en full behandling. Hur länge det tar beror väl lite på när jag börjar utmana mig mer. Kanske att lägga till någon kroppsdel kan vara ett första steg. Sedan ett klädesplagg mindre osv. Jag vet inte riktigt, men jag är sjukt less på att skämmas, på att hata, på att tankar kroppen ska ta så jävla mycket tid.Tears form behind my eyes, but I do not cry. Counting the days that has passed me by
No words needed. Rubriken. Siffrorna. Säger allt. Vill ständigt bryta ihop. Men jag räknar. Och räknar. Och räknar. Och fortsätter.

Just cause you say I'm crazy

Känner mig konstigare och konstigare för varje dag. Blir både arg, förvirrad och rädd. Och jag vill inte tro att jag känner efter för mycket - jag brukar snarare vara den som känner efter för lite och förnekar. Jag vet inte riktigt. 
Något mindre skrämmande är att jag har varit hos tandläkaren idag och hade inga hål! Som jag har skrivit om en del har jag ju gruvat mig för att gå på en tandkontroll, inte pga att jag någonsin har varit rädd, utan för att jag är rädd och skäms över hur mina tänder troligtvis har skadats pga all frätande magsyra. Men. Mina tänder mådde väldigt bra med tanke på allt. Lite frätskador, men inget påtagligt. Skönt att äntligen ha det överstökat.

För skapande är det bästa
Vilsen, förvirrad och ovan

Jag har ju inte bloggat så flitigt den senaste tiden. Var tvungen att läsa igenom de senaste inläggen för att ens minnas vad jag har skrivit. Mitt minne är ju inte heller det bästa så...
Jag har börjat få svårt att sätta ord på mina känslor, definiera dem och beskriva. De känns mer diffusa nu är förut, mer okontrollerade, samtidigt som jag upplever en viss kontroll i vissa situationer. Jag hanterar inte all destruktivitet på ett bra sätt, men det är inte heller så att jag kräks och skadar mig ett x antal gånger per dag. Jag kan väl säga att jag känner mig lite vilsen. Det går framåt med maten. Absolut jättemycket. Kanske är det något som gör att det känns konstigt? Men samtidigt ver jag ju att det känns jättebra så varför skulle det vara det? Det är bara att jag fokuserar så himla hårt på just det konkreta beteendet att allt det andra får ta stryk. Jag försöker som inte ens göra något annat än att få måltiderna på plats och vara kvar i magen. Vilket i och för sig kanske krävs. Trots att en ofta vill lösa alla problem på en gång. Men jag, som länge har varit så fascinerad och intresserats av känslor, förstår inte alls hur jag ska förklara det som pågår inombords. När det gör för ont vågar jag inte längre stanna kvar i det, utan jag blir istället jätterädd och gör allt för att slippa tänka på det. Men ändå upplever jag många gånger att jag har lyckats stanna upp och känna vad jag känner och agera lämpligt utifrån det... Som sagt känner jag mig vilsen. Och otroligt förvirrad. Mitt huvud är inte med mig alls. Ibland blir det snudd på obehagligt då jag liksom helt tappar greppet. Men jag får hoppas på att även det löser sig inom sinom tid. Jag har som bara svårt för att ens greppa vad det är så pågår inombords.Tårar när en är sådär känslig mest hela tiden

Det har varit många tårar sedan jag började med mitt miljonte försök att genomföra en behandling och ta kontroll över ätstörningen.
Det har varit tårar innan maten för att ambivalensen mellan vad som är "rätt" och rätt, vad jag ska göra, om jag ska göra något alls, har tagit kol på mig.
Det har varit tårar under maten för att känslorna har skrikit neeeej medan tankarna har fått besticken att fortsätta röra sig i samma riktning. Om och om igen.
Det har varit tårar efter maten inne på toaletten där jag har gått runt och krupit på väggarna och så gärna viljat öppna toalocket och sticka ner näven i halsen.
Men på senare tid har det även varit andra tårar efter maten. Tårar som bara kommer när en är sådär känslosam mest hela tiden. Tårar som kommer när en inser vad en just har gjort. När det där superomöjliga ändå känns lite mindre omöjligt. Att efter middag om en, istället för att springa direkt på toan innan en ens hunnit tugga klart, stannar upp och inser att man ätit både frukost, lunch och middag denna dagen och att det faktiskt har gått. Då får jag den där känslan av upprymdhet och ibland kommer tron på att det kan gå. Inte alltid, men att den ens finns där ibland är stort. Och viktigt.

Det är en lång väg. Det går inte att ändra på en dag. Inte på en vecka. Eller ens några månader. Men bara för att vägen är lång, betyder det ju inte att den är oändlig. På något sätt har jag börjat inse att det är jag som måste göra något. Jag har fått hjälp, jag får hjälp, men om jag inte för något så förändras ju inget heller. Jag har länge tänkt att när jag väl bestämmer mig så vill jag att allt ska ändras på en gång det inte är någon idé att försöka ändra på beteendet när tankarna ändå sitter kvar som sten. Men. Jag har börjat förstå att det konkreta beteendet måste tas itu med för att man ska kunna jobba med tankarna. Och under den korta tid som jag har gått i behandling på Comede ser jag en stor förändring i mitt beteende och det har gått bättre än jag någonsin hade kunnat tro. För jag har gjort något. När det hände senast att jag var kompensationsfri två av fyra veckor vet jag inte ens. Att det börjar bli vår nu oroar mig dock lite då våren inte riktigt har varit min grej och då jag blir otroligt väderpåverad av just smältande snö, vårsol och vatten som droppar från taket. Men det får jag väl också hjälp med att hantera förhoppningsvis. När behandlingstiden på Comede tar slut vet jag som sagt inte vad som händer, men något händer och det känns bra. Dock vill jag ju inte bara vara kompensationsfri, fri från ätstörningen och allt annat, jag vill så småningom vara fri från behandling också. Men jag tänker att det får ta sin tid. För jag vill gå till botten med allt en gång för alla.

Just nu känns det rätt psoitivt. Jag är med Elin i Umeå på en minisemester (aka Elin ska till sjukhuset och jag är sällskap) och när vi kommer hem blir det två dagar i älskade skolan.
Just nu sitter jag i ett väntrum som jag även kommer göra de kommande ca tre timmarna då Elin springer mellan olika personer. Men jag har pennor och papper så jag överlever nog rätt bra.
Hade så mycket mer och bättre att säga, men inlägget raderades ett x antal gånger så nu blev det som det blev.

Livet gå en för fort förbi, förstår inte hur

Jag älskar skolan, den är toppen. Jag går bara några timmar onsdag-fredag, men är mest där hela tiden. Men det är ungefär det. Jag försöker hålla ögonen öppna och vara social när det behövs, men så fort jag kommer hem får jag ta den smällen och all luft går ur mig. Trots att jag kommer hem vid sex är det som att dagen är slut. För jag är slut. Och jag förstår ingenting. Det är ju inte precis så att det är en ansträngande kurs jag läser (okej, när jag var rädd för att måla i början var det jobbigt, men nu skulle jag ju fan vilja vara där varje dag). Men när jag kommer hem finns det som inget mer att ta ifrån. Allt som jag håller inom mig under dagarna släpps på fri fot så fort jag blir ensam. Samtidigt behöver jag den där tiden för att samla mig, göra saker på mitt sätt och helt enkelt få andas ut. Det blir som dubbelt, både ett helvete som bryter lös och tid som jag verkligen vill ha för att kunna fungera.

Idag känner jag dock att jag har hunnit ladda upp under helgen, trots att helger inte brukar vara en favorit. Började veckan med behandlingssamtal på Comede och efter en del tvivel tidigare gånger, kändes det lika bra denna gång som det gjorde första gången. Jag vet inte riktigt vad som händer med behandlingar när det är slut med den här, men jag vet att något kommer hända och det känns förvånansvärt tryggt. Och idag känner jag mig bara väldigt lugn. Okej, det var en överdrift. Det är något som aldrig har funnits såhär starkt som ligger och gnager som bara den och jag vill bara ha bort det. Men samtidigt är det andra grejer som jag känner ett ovanligt lugn över. Och då kan jag bortse från det här som kom starkare än starkast från ingenstans igår.

Igårkväll när ångesten var skyhög och jag bara ville försvinna gick den sista timmen av städningen åt till detta:


Otroligt rogivande.

Blir det mindful eller mind full vid maten?

Jag har många gånger sagt hur bra det är för mig att vara här och nu, hur mycket bättre jag mår, hur mycket roligare allting är och bara att allt blir bättre. Det står jag fast vid. För mig är det i alla fall så. Och jag har länge tänkt att det såklart är en (del av en) lösning på alla jobbiga tankar/känslor och destruktiva beteenden kring mat. För alla mår väl bra av att äta medvetet närvarande?
Men jag har börjat öppna mitt tunnelseende och se andra alternativ eftersom det uppenbarligen inte fungerade i början av hösten, eller någonsin för den delen. Och jag har kommit fram till att det bästa för mig inte är att sitta still vid köksbordet utan något annat, ta mina tuggor, smaka, känna och andas. För det blir inget annat än ännu en fixering. Och ångest. För det är så jag har ätit hela min sjukdomstid. Verkligen känt. Tagit det lugnt. Tagit tid. Haft "koll". Att äta har alltid inneburit medvetenhet. Varenda liten tugga. Samma plats, samma tid, samma sittställning, samma mat/mängd mat, samma tidsförlopp, samma tillvägagångssätt. Känna känna känna. In i minsta detalj. 

Så jag försöker köra med ett nytt koncept. Jag äter var jag vill.
Jag gör vad jag vill under tiden. Jag försöker gå ifrån fixeringar, tvång och inbillad perfektion. För på grund av allt jag har koll på innan, all planering och alla "ritualer" blir det inte mindful, utan mind full.


Fina pälsbollar!


För knappt två månader sedan köpte jag mina två söta marsvin. Och jag ångrar mig inte en sekund! Så fort jag lyfter upp dem i famnen börjar allt inom mig gå i slowmotion och jag blir lugn på ett ögonblick. Visst kostar de, skräpar ner en massa, gör det svårare att åka bort och besvärligare att ta hit hunden. Men jag smälter varje gång jag ser dem. Jag blir varm i hjärtat när de klättrar upp på min axel, borrar in huvudet i mitt hår och kuttrar. De är mina små bäbisar. De höll mig kvar här när älskade Fia dog. Och de hjälper mig att inte sakna ihjäl mig efter min Kompis.
När jag berättade för min psykolog, på vårt avslutningssamtal, att jag skulle köpa marsvin blev hon jätteglad och sa att hon verkligen tror på djur. Det kan jag säga att det gör jag också! ❤️

6 timmar, 19 portioner och 1 steg i rätt riktning

TRIGGERVARNING: Mycket prat om mat

Det stressar mig något så enormt mycket när det är fullt i kyl/frys/skafferi. Så har det varit så länge jag kan minnas och jag vet inte riktigt varför, men förmodligen har det något att göra med mina andra liknande tvång kring annat dr det måste vara "rent"/ordning/"fritt". När en bor med andra är det ju en svårighet att ha kontroll över hela matförrådet när de andra förmodligen vill ha saker hemma, som de flesta kan jag tänka. Men det stressade mig och ett tag kände jag mig väldigt kontrollerande över mina egna föräldrar, vad vi köpte hem och hur vi skulle äta de olika sakerna. När man däremot bor ensam kan man ju ha det precis som man vill. 
Så här har min kyl, frys och mitt skafferi sett ut iprincip sedan jag flyttade hit: Grönsaker till djuren, lite bär (det har funnits fler) och tomma burkar till torrvarorna (jag ställde burkarna såhär så att man skulle se att de var tomma, det ser såklart inte såhär stökigt ut hehe).

Jag har skjutit på detta så länge, så länge, men eftersom jag går en behandling där det är nödvändigt att planera, handla, laga, äta och behålla maten så mötte jag de tre första jobbiga situationerna i söndags. 
Från 12.30-18.30 stod jag i köket och hackade, mixade, kokade och höll på. Det kändes bättre än jag trodde och efter dessa sex timmar hade jag både matlådor med linssoppa, channa masala, "smet" till broccolibiffar, knäckebröd och tre olika sorters hummus.

Jag var trött som bara den, men det kändes ändå inte lika psykiskt jobbigt som jag hade trott. Jag bara körde på och aldrig riktigt stannade och sedan såg mitt kylskåp ut såhär:
Hummusen som inte rymdes i brukarna att frysa in, marsvinens rödkål och våra morötter.
Eftersom jag inte ser frysen lika ofta, plus att det kan vara praktiskt att ha matlådor så jag inte behöver utsätta mig för att laga mat varje dag, så såg min frys ut såhär efter de där sex timmarna:
Förutom grynen till frukostgröten, så blev fyra saker kvar från brödbaket, men det känns rätt lugnt ändå.
Sedan var detta resten som var kvar. Och jag känner mig lugn.

Slutsatsen av min matlagning blev att det egentligen är bra för mig att följa vissa recept, bara de känns rätt "okej" för annars kan jag aldrig följa det utan att tänka "ja men det där behöver jag inte, och inte det där heller, det där är onödigt" osv. Jag förstår ju att jag måste kunna se grejer i kylskåpet, och överallt där jag inte heller klarar av att det är "orent", men jag tror att detta kan vara en bra taktik till att börja med (skriver "orent" och "rent" inom situationstecken för med det i dessa sammanhang menar jag inte kliniskt rent, utan mer "inte stökigt"/tomt). De senaste fem dagarna har jag i alla fall upplevt det som ett fungerande koncept och alla sätt är ju bra förutom de dåliga.

What do I mean?

Jag blir inte bara jävligt trött och less på mig själv, nä jag blir förvirrad också. Jag förstår verkligen inte varför jag känner som jag gör, varför jag tänker som jag gör eller varför jag beter mig som jag gör. Inte heller varför jag inte beter mig som jag känner. Jag tänker att jag ska vara ärlig, men det går aldrig. Jag bara försöker dämpa allt och när det svämmar över är jag ofta ensam och då går det åt skogen. Jag blir verkligen trött på och av mig själv så det känns knappt som att jag orkar något alls. Jag har så många tankar som jag vill ha ut, för det hjälper mig att sortera och förstå. Men nu är det som att jag har för många tankar för att ens kunna sortera dem och allt blir bara kaos. Idag lyckade jag dock reda upp lite av detta kaos på ett hyfsat konstruktivt sätt så det är jag nöjd med. Jag önskar bara att jag kunde förstå mig själv bättre. Jag vet ju att jag gör en himla massa saker, men jag vill veta varför.


Så less på mig själv

Jag snurrar runt i så många tankar att jag inte ens får fast på dem. Att jag skriver inlägg som försvinner hör ju inte saken bättre precis. Men jag blir mest less på mig själv. Att jag reagerar som jag gör. Att jag gör som jag gör. Att jag är som jag är. Ena sekunden tänker jag att jag kan stå ut och ha det så. Nästa sekund måste jag ha ett svar. Jag är alldeles för förvirrad för att komma på något vettigt. Men jag har mycket i tankarna. Bara jah får ordning på dem så kommer det nog tillslut ut i text.

Som det känns just nu

Jag har  sagt att livet ändå är rätt bra trots att jag mår kasst och ständigt vill dö. Jag har sagt att lycka och mående inte behöver gå hand i hand. Jag har sagt att jag inte hatar livet, bara hur vad jag har gjort det till. 
Just nu. Just idag. Känns livet ganska ljust. Kan visserligen bero på min ljusa, underbara lägenhet... Men. Jag känner att saker och ting börjar tina bort litegrann. 
Kan också bero på att jag permanentade håret igår. Jag fullkomligt älskar att ha lockar! Dyrt? Verkligen. Men samtidigt vet jag att jag mår bra av sådant här. Visst, smink och sådant är jag helt obrydd kring, men att välja kläder och inte bara ta mjukisbyxor, att duscha med jämna mellanrum och inte vänta i två veckor...det gör att jag mår lite bättre. Jag måste bara hela tiden försöka intala mig att det inte är onödigt och att det varken är något jag inte förtjänar eller förtjänar.

Jag vill försöka, det vill jag verkligen. Men det är bara så svårt. När jag inte vet vad som händer sedan. När jag inte vet om det jag ser är sant. Det är bara så svårt. Att ha tillit till processen.

När jag inte kan säga som det är säger jag ingenting alls

Jag har inte skrivit så jättemycket på senaste tiden. Inte någonstans nästan. Knappt i min dagbok. Men jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Det känns som att jag är i ett vakum. Som att jag väntar. På någonting. Någongång.
Kanske på att få veta vad som händer när de 8 veckorna på Comede är över? Vad ska jag göra då? Kommer jag få träffa någon annan? En diagnosutredning ska göras när jag kommer först i kön, men det lär väl ta sin tid. Jag vet inte riktigt om jag orkar vänta. Eller visst hade det varit skönt att kanske få svar på varför jag alltid har känt mig så annorlunda och varför jag gör och tänker på vissa sätt. Men det ska göras i Piteå. Och om inget annat är bestämt, och om det går, så skulle jag jättegärna vilja gå tillbaka till min psykolog. Hon är den enda inom vården som någonsin har tagit mig på så mycket allvar och jag har aldrig känt mig så validerad som hos henne. Och det är viktiga saker för mig. Nästan viktigare än hur behandlingen är uppbyggd. För känner jag mig obekväm med någon, kan jag inte vara öppen och ärlig. Jag vet inte riktigt vad jag känner angående min nuvarande behandlare.
Så här mysigt hade vi det igårmorse.


Jag fixade en lampaVardagsrummet har varit så mörkt trots min taklampa så jag fixade ihop en för 150kr.

This is how it goes: You'll get angry at yourself and think you can think of something else

   

Jag läser igen!


Den här boken fick jag av Emma julen 2013 om jag inte minns fel. Först nu har jag börjat läsa den.
Jag vet inte hur länge sedan det var jag kunde läsa en vanlig bok (okej, denna är väl inte vanlig när den bara består av massvis med noveller, men ändå). En bok på kanske tre år är vad jag har lyckats läsa och fortsättningen på den fick jag i födelsedagspresent. Jag har inte kunnat koncentrera mig en smula, det har verkligen inte gått. Men nu jobbar jag mig sakta igenom novell för novell och inser hur mysigt det är. Och hur jag har saknat det. Inte för att jag någonsin har varit en sådan som har älskat att läsa, nej sitta still när man kan göra annat har inte varit min grej. Men nu. Tror jag att jag skulle kunna tillåta mig det. Och det verkar som att koncentrationen blir lite lättare bara jag kommer in i min bubbla. Det gör mig så glad! Så nu ska jag fortsätta läsa här i mutt gamla rum hos mamma och pappa.

I've tried to write the words down before they're lost and won't come out

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Jag vet inte riktigt vad jag känner. Och det är ju det jag brukar utgå ifrån. Stor ambivalens såklart. Speciellt huruvida jag ska tro att det jag "känner" och ser i spegeln stämmer. Jag vill exponera mig genom att ha på mig kläder som är "skrämmande", men jag vågar inte för jag vet inte när kroppen bara ska säga "poff!" och kläderna inte passar längre. Jag vet inte alls om det jag ser är rätt, om det är större eller om det är mindre. Egentligen ska det inte spela någon roll. Det spelar ingen roll. Men samtidigt spelar det roll. Jag önskar att jag kunde sluta bry mig. Om vad jag tycker. Om vad andra tycker. Och bara köra och hoppas på att det slutar spela roll. Att jag kan känna mig fri att ha på mig det jag vill - oavsett om det handlar om en tjocktröja och långkjol eller kortkjol och bekini.
Idag har jag på mig världens mysigaste tröja som jag köpte på second hand för en tjuga. Huvudvänlig och inte jätteutmanande, men den är skön! Och sådana kläder ska man ju också kunna ha på sig.


RSS 2.0