1567 blogginlägg senare

Puh! Äntligen har jag gått igenom hela min blogg. Det har ju kommit in nya kategorier allteftersom så nu har jag sorterat och sorterat. Och insett hur mycket jag har glömt bort av dagarna jag har levt.
 
Jag har till exempel blivit påmind om:
 • Att jag lade ifrån mig datorn i en hel vecka sommaren 2013
 • Att jag aldrig berättade att jag ättränade på Ätstörningsmottagningen i form av luncher
 • Att jag var så vilsen och förtvivlad i början av 2013 för att jag inte visste var jag skulle be om hjälp eftersom jag nyss fyllt arton och inte kunde gå tillbaka till BUP
 • Hur jag skrev att "jag vill vara fröken nyttig, jag mår bra av det"
 • Att jag en gång i tiden har kunnat tänka att ett klädesplagg ser bättre ut på kroppen än på galgen
 • Att jag en gång fick reda på att sättet jag sprang på gjorde att jag ramlade lätt på fotbollsplanen
 • Att jag förnyade Bonitas schabrak
 • Att farmor gjorde uggletavlan enkomt till mig
 • Att jag endast skrev två inlägg under april 2011
 • Hur mycket jag och Bonita gick fram som team, men att jag hade ribban för högt för att se det
 • Att jag fotade riktigt fina bilder på fyrverkerier för några år sedan med min lilla digitalkamera
 • Hur förtvivlad och förundrad jag var när mina lockar försvann och mitt hår blev tunnare
 • Om hur jag skrev om mörker då som det faktiska fenomenet - inte om inre mörker
 • Att jag 2010 skrev om träningsångest
 • Att jag och Emma gjorde iordning morötter och dipp på Coops kundtoa innan vi skulle på bio
 • Mitt sjuka sätt att försöka dämpa min hunger (som inte berodde på att det var fel på mig utan att mina portioner var för små)
 • Hur mycket beröm jag fick för mitt bildspel som jag gjorde om fotbollen
 • Att Delice sa att jag hade fått en älg i huvudet, när jag hjälpte henne med hennes blogg, för att jag inte brukade vara så snäll
 • Att jag såg The Grudge för fem år sedan utan att veta att Sarah Michelle Gellar spelade huvudrollen
 • Hur jag testade dricka en sak från svarta listan 2010 för att jag "kunde unna mig det" efter hårdträningen, skämdes för ångesten efteråt och sa istället att jag tyckte det var så äckligt
 • Hur häftigt jag tyckte det kändes att vara hemma en hel dag utan att göra något annat än att kolla på film hela förmiddagen
 • Att jag gjore ett sådant där "do-it-yourself"-inlägg för si sådär sex år sedan utan att veta att det var "en grej" (eller skulle bli en grej?)
 • Hur mitt rum såg ut innan vi tapetserade det
 • Engelskaläraren som vi hade i åttan som vi kallade "Hejsan hejsan"
 • Hur Emma försökte få in mig på en bio med 15-årsgräns när jag var 14 - men misslyckades 
 • Att jag inte visste att "blond och dum" var en grej
 • Pixbox
 • Hur ett av mina tvång redan fanns i mitten av 2009
 • Att mina löften egentligen började i juni och inte i september
 • Att jag ansåg mig själv som tjock för att jag hade ätit innan jag började vandra nedåt i spiralen (eller det kanske var ett tecken på var jag var påväg?) 
 • Hur jag offrade mig för Ida och blev "rövad" när hon redan hade blivit det så många gånger
 • Hur jag, Emma och Evelina åkte till sjukhuset sent på kvällen och skrek "vi lever!" - för att känna att vi levde
 • Hur irriterande jag skrev med tusen förkortningar och smileys efter varje mening
 • Att jag aldrig ska ta bort min blogg, utan fortsätta skriva för det var verkligen underhållande och intressant att gå tillbaka och läsa och minnas
 
 • Men jag påmindes också om att min blogg är över sex är gammal, har en massa inlägg och att jag aldrig ska göra detta igen
(+att blev påmind om att jag varken lagt ut bilder från Holland, London eller studenten...)
 
 
 
De kategorier som finns nu är i alla fall
 
 Ja, jag har mycket "tankar". Jag tänker mycket. Och skriver därefter

Det handlar om att resa sig och ta sig upp på banan igen - och igen och igenDen här räknaren har ni sett många gånger. Dessa siffror har ni sett förut. En gång var de ännu högre. Väldigt höga. Men de föll tillbaka på noll i december förra året när hösten hade varit så jävla tung och ensam. Och höll sig där nere. Noll nästan varje dag. Men sedan hände något. Jag började inse att dessa många dagar en gång hade varit en dag. De hade varit en vecka. Och en månad. Också började jag jobba på samma sätt som jag har gjort. Med hjälp av färdigheterna jag lärt mig. Ångesten gick hyfsat lätt att hantera utan att skada mig. Däremot var tvånget stort. Och starkt. Men genom att tänka "inte idag", hamnade jag på något sätt här igen. På 100 dagar utan självskada. Och nu är det sommar. Och då är det lättare att inte göra något. Och ska jag vara ärlig så har jag inget som helst behov av det heller. Man ska aldrig säga aldrig, inte ropa hej förän man har kommit över ån, inte sälja skinnet förän björnen är skjuten och så vidare, men det är skönt att inte behöva känna detta som ett problem som hänger över axeln. För de flesta är det säkert en större kamp att sluta, men jag lovar er också att det kan gå. Man får försöka att lägga upp små mål. Inte skada idag. Inte skada idag. Hitta tillbaka om man tar ett snedsteg. Resa sig innan man hamnar i spiralen igen. Och jag vet inte, men för mig har behovet blivit allt mindre. Kanske är det svårare när man har det som enda ångestlindringen, men det är inte omöjligt. Siempre hay esperanza! Det finns alltid hopp!


Och jag lägger upp en bild på mig idag, då kanske du kan hålla dig från att skada dig idag? Jag vill skriva "för min skull?", men jag skriver hellre för din skull! För du är inte värd att skadas. Vem du än är. Vad du än har gjort. Jag lovar!

PS, idag är det äntligen sol så nu ska jag minsann köra klipparen i kortärmat!

Maybe a change would be good for me, who knows where this road might lead?

 
 
Efter en tids hamstrande har jag i princip allt utom en lägenhet. Men letandet efter en i Norrbottens London (eller Sveriges Göteborg), Piteå Alltså, fortsätter och jag var nyligen på en visning i Klubbgärdet utanför centrum. Nu är det budgivning på gång och jag vill så gärna ha den! Snälla låt priset inte stiga över min maxgräns!! Jag känner verkligen att det är dags för mig att flytta nu. Inte bara för att det är mest praktiskt eftersom jag ska gå skola i Ökebyn utanför, utan för att jag är desperat över att ha mitt eget ställe. Det har jag varit länge. Ett ställe där jag bestämmer och där jag kan vara ensam. Där jag har mina regler. Där jag får inreda. Något som är mitt hem. Och jag tror det skulle vara nyttigt för mig i min process. Ett viktigt steg. Och det är något som gör att jag faktiskt kan se framtiden som annat än kolsvart.
 

Lämnade två flyttkartonger hos mormor som hade gjort upp en hylla åt mig i hennes källare. Detta är alltså bara saker jag köpt till hemmet. Mitt rum är fortfarande intakt...
 

Vettskrämd


Behöver allt befintligt mod inför hösten. Så nervös som jag är! Varför har jag gett mig in på detta? Måla, rita... Jag som älskar att skapa har ändå det som en av mina största rädslor. Men jag vill lära mig. Så jag ska inte balla ur. Jag ska ta tjuren vid hornen. Eller penseln vid skaftet. Och våga trots att jag är rädd. 
Konstutbildningen here I come!

DBT - en fortsättning

Nu har vi förlängt vårt kontrakt, min psykolog och jag, så nu kan jag känna mig lugn och vara säker på att det blir DBT och färdighetsträning även till hösten. Det känns riktigt skönt att ha det beslutet att luta sig tillbaka på. För det har varit lite tveksamt. Funderingar om jag borde gå kvar. Funderingar om det verkligen passar mig. På grund av saker som hänt. Som jag inte har berättat. Men ja, jag tycks ju alltid berätta allt i efterhand så varför ändra på sig.

Så som sagt, färdighetsträning till hösten och nu ska jag verkligen försöka dela med mig. Innan dess (31/8) kanske jag ska ta och berätta lite allmänt eller något. Kanske något om individualterapin. För denna behandling är så fantastisk så jag tycker alla borde få höra om den haha! 
En typ av förståelse

En klassisk fördom om ätstörningar, eller rättare sagt tillfrisknandet från en ätstörning där självsvält är problemet (antingen hela problemet eller att man till exempel "varvar" det med att kräkas osv), är ju att det "bara är att äta mer". Samma sak gällande övervikt, fetma eller helt enkelt en situation där viktnedgång är något som påtalas, fast det då sägs att det "bara är att äta mindre". Båda påståendena är fördomsfulla och provocerande. Det gäller egentligen alla påståenden som förenklar ett komplext och svårt problem. 
"Sluta bara kräkas", "Det är ju bara att kliva upp ur sängen", "Det är bara att rycka upp sig", "Vadå kan inte? Det är ju bara att sluta att skada dig", "Men låt bara bli att hetsäta" 
OCH SÅ VIDARE.
 
Det är inte okej någonstans att förenkla andra människors problem så för det är inte "bara". Men samtidigt kan jag faktiskt ha en liten förståelse för de som yttrar dessa påståenden. Jag har själv tänkt så. Inte om andra med problematik jag själv har upplevt - så klart inte inte är så "bara" att äta mer, sluta kräkas, äta mindre osv, men jag har tänkt så om mig själv. Liksom hur jävla svårt kan det vara att bara äta normalt?!! För när man bara hör det så låter det ju inte svårt. Men det är svårt. Hade det inte varit det hade sådana här problem aldrig existerat. Det hade inte funnits så otroligt många med sådan problematik om det bara var ett påhitt, om det bara var att skärpa sig lite. Det är inte lätt! Men det kan heller inte vara så lätt att förstå för den med ett normalt förhållande till mat. För nog finns det många andra saker man har funderat kring "hur kan det där vara så jobbigt" och samtidigt vetat att det måste vara jättejobbigt. Så jag förstår att det kan vara svårt att se problemet eftersom det är lätt för de som tycker att det är lätt och då är det inget problem. Men banala saker för vissa, kan vara det stora livsproblemet för andra. Jag förstår svårigheten i att sätta sig in i en helt främmande situation. Men snälla, förminska inte stora problem.

Tack


Mer om detta en annan gång kanske. Men ett tack som egentligen inte går att beskriva. 
Insidan var inte så speciell, bara mest en massa text. Som ändå aldrig kommer kunna förklara. Tacksamhet.

I just can't stop loving you

Jag hatar allt som äckelsjukdomen har fört med sig! Hur min hjärna har blivit invaderad av ett monster och satt så många verklighetsuppfattningar, signaler och tankar ur spel. Men också saker jag tvingats ge upp. Intressen som blivit förgiftade. Relationer som har brutits. Inget går att göra ogjort, men ibland önskar jag så himla mycket. För det är vissa saker som fattas mig.

Jag gråter ofta över henne. Saknar hennes lena mule. Hennes snälla ögon. Synen av henne komma travandes mot hagens öppning. Ljudet av hennes gnäggningar när jag ropade "Boniiiita". Jag försöker glömma henne. Men det är omöjligt. Mina fina fina Bonita. Men nej, hon är inte min längre. Har aldrig varit på riktigt. Men hon har behållt en del av mitt hjärta. Jag har länge undrat hur hon har det. Har försökt få tag på henne jag hade kontakt med angående Bonita, men utan resultat. Men igår såg jag en bild från en från mig gamla gymnasieklass - med Bonita! Så jag kontaktade hon som verkade äga henne (inte min klasskompis då) och jag är så glad att Bonita verkar ha det bra nu! Visst kan jag inte låta bli att sakna min fina bruna, jag gråter fortfarande när jag tänker på henne, men jag är säker på att hon har det bättre där än vad hon hade det med mig. Så trots att saknaden svider mer än mest så vill jag ju självklart det bästa för henne. Jag kommer inte sluta sakna henne, men jag behöver inte oroa mig över hur hon har det - eller som mina värsta tankar har gått; om hon ens lever.


Ätstörningar: Fördjupning á la Sofia 16 år - krönika

Här är en annan liten del från min fördjupning från nian som jag nämnde tidigare. Nu skulle jag väl inte skrivit så här precis, men det är ju roligt att kolla tillbaka bland gamla skolarbeten och se vad som har hänt.
 
"Lyssna inte på allt som sägs och strunta i idealet

Det syns i klädkataloger, på TV, i affärer som smala skyltdockor och i olika reklamformer. Dagens kroppsideal är skrämmande smalt och det finns med oss överallt. Jag blir förbluffad av ur många gånger per dag jag hör någonting om att han eller hon har, på ett eller annat sätt, en kropp som inte stämmer överens med hur det ”ska” vara. Det skrivs om olika bantningsmetoder hit och dit och massvis med olika sätt att visa världen hur ”alla” människor ser ut, alla utom du. Fast saken är det att det inte alls är alla som liknar idealet, och tur är det väl att alla är olika, men såklart så känns det ju som att alla är som man ”ska vara” när man bara ser människor med idealsmala kroppar.

 

Medelvikten bland befolkningen har ökat samtidigt som modellernas medelvikt har minskat. Modellerna finns i all media som vi praktiskt taget badar i varje dag, året om. Inte är det då så konstigt att ätstörningarna har blivit vanligare när kroppsidealet har gått från runt till hälsofarligt smalt.

 

Visst kan man vara missnöjd med sin kropp, men vad beror det på? Troligtvis på det skönhetsideal som man möter varje dag. Varför känner man prestationskrav? Kan det bero på att man till exempel känner att man måste träna hårdare för att bli smalare? Allt är ju olika från person till person men det är hemskt att det i dagens samhälle ska spela roll om man är smal eller inte. Det verkar som att man inom media försöker främja idealet och få alla att vilja se likadana ut.

 

Alla vet, det snackas. Genom det kommer det fram vad som är aktuellt. Är det möjligtvis dagens kroppsideal det snackas om? Om vad man har sett för diet i en tidning och hur smal man blir av den eller vilken kändis som har snyggast mage eller lår?

 

Det är lätt att lyssna på vad som sägs runt omkring en, men det är absolut inte alltid rätt. Man lyssnar alldeles för mycket på andra och särskilt sårbar är man ju i ung ålder vilket leder till dessa förfärligt onödiga ätstörningar. För det gå ju inte att se igenom att den vanligaste åldern för ätstörningar, 13-30 år, är den tiden då man oftast har det psykiskt jobbigt. Man blir påverkad av allting och speciellt känsligt är det ofta när det handlar om sin egen kropp eller andras ”perfekta” kroppar.

 

En hemsk sak är att sådant här sätter igång tankeverksamheten så mycket att man börjar göra sig själv illa bara för att man tror att man inte är som man ”ska” vara. Ätstörningar beror ju inte bara på allt vi ser och hör men nog är det många som skulle få en annan syn på människans kropp och allt sådant kring kroppsidealet skulle försvinna.

 

Hur kan det vara så viktigt att vara så smal som det visar sig att man ”ska” vara? Det är otroligt att det kan gå så långt som till döden bara för att man inte kan variera med människor med olika kroppsbyggnader i media. På så sätt hade alla förstått att man får se ut hur man vill utan att man ska behöva bevisa något eller ändra på sig.

 

Jag har förstått att man inte är någon sämre människa bara för att man bryr sig om andra saker än vad som sägs och skrivs i media och kan gå sin egen väg och strunta i idealet. Jag vet det av egna erfarenheter och man blir själv en starkare människa. Det inte spelar någon roll om man inte ser ut som alla andra. Det är bara bättre. Ingen vet hur en människa är genom att se på honom eller henne, för allt det viktiga sitter på insidan och då spelar det kroppsidealet ingen roll.

 

Sofia Kihlström 9C"


"Jag vet att man blir en starkare människa." Jo men oj vad medveten, obrydd och självsäker jag hade hunnit bli av några gånger på BUP. Frisk och fri ända in i fingerspetsarna. Självkänslan var ju i topp. Eller inte. Förnekelse kallas det. Men någonstans hade jag ju kommit i kontakt med den där medvetenheten som jag blir allt mer och mer bekant med.


Skapat inre lugn


Har varvat dagen med att måla och att klippa och trimma gräset på tomten. Inre lugn om något! Vad dessa kakelplattor ska bli får ni se senare när de är klara.

Ljus till mor

Ett litet ljus som min fina mamma fick på mors dag. Emma lärde mig detta och det var både roligt och inte speciellt svårt. Har du gamla sterinrester kan du dessutom återanvända det. Jag hade inte det när jag var i Örebro precis, men jag köpte ett blocckljus och en liten mugg eller kruka eller vad det nu är.
Sedan smälter man bara stearinet i en kastrull, försöker spara veken om man kan (annars finns det att köpa) och häller i stearinet där man ska ha det. Efter det sätter man ner veken, lägger en gaffel eller sked tvärs över, viker vekens topp så att den kan vila på den och stå rakt. Vi lät dem stelna i rummet, men vi tror det var därför det blev en grop mitt i ljuset, så gör som Emma gjorde första gången och låt ljuset stelna i kylen.
OBS! Gör inte som vi och häll ut det överbivna stearinet i diskhon... Gör man det klockan 2 på natten kan det hända att man vaknar med stopp i avloppet. Om detta nu skulle hända; häll i kokhett vatten och diskmedel tills det börjar rinna som vanligt. Lät det som att vi råkade ut för det? Hmmm, kanske var det så.
Sedan kan man ju piffa upp det hur mycket som helst. Och sätta i någon doft. Och ja, allt möjligt!
 

Att skriva för skrivandets skull

Jag gillar att blogga. Uttrycka mig i text. Förmedla tankar. Skriva av mig. Ja, det är både roligt och funktionellt helt enkelt. Men jag vill inte skriva ett inlägg bara för att skriva. Bara för att något ska publiceras. Ändå känner jag att något måste komma upp - mina få läsare till trots. Ni må vara få, men jag uppskattar varenda en av er som orkar och vill läsa något av det jag skriver så det är klart jag vill bjuda på nya inlägg. Men att skriva för skrivandets skull, för att jag tänker att jag måste, nä det är inte riktigt därför jag vill ha min blogg. Jag har många tankar. Många starter på inlägg. Som kommer komma upp - när de är färdiga. För här på klipparen (åh min älskade bästa vän vad jag är glad att du är "frisk" igen!!!) kommer vågar av reflektioner och tankar som kan bilda ett och annat inlägg. Dock måste jag bara komma ihåg allt jag tänker så jag kan skriva ihop något. Det är nog den största utamningen för mig - jag med mitt guldfiskminne.

När jag jobbade full dag idag medan de andra jobbade halvdag pga "dagen innan midsommar" tyckte jag det var helt ok att stanna några sekunder för att ta en bild på de fina blommorna som jag passerar lite då och då. Är så löjligt tacksam varje gång solen skiner mella 07.00-16.00. Det går inte att beskriva hur mycket gott det gör mig!

Att behöva ljuga för chefen - Om att inte leva som man lär

 
Vid det här laget vet väl alla som kikar in här ibland att jag vill försöka minska tabun kring psykisk ohälsa. Och detta då bland annat genom att vara öppen med mig själv och mina upplevelser. Jag märker att det, bara på de här cirka två åren, har blivit både lättare för mig att berätta utan att känna så mycket skam och att förstå flera människors olika beteenden, att inte döma innan jag vet bakgrunden.

 

Men ibland är det svårt för mig också. Att prata. Att berätta. Och att våga se sanningen. Som ni vet så jobbar jag just nu och det blir en del problem som jag stöter på. För trots att jag jobbar finns det ju andra saker som måste passa in. DBT-möten till exempel. Det var samma sak förra året och då var jag dessutom inlagd på 32:an några dagar. Så vad händer? Först försöker jag ju få så sena tider som möjligt. Men sedan? Jo, jag ljuger. Säger att jag måste sluta en halvtimme tidigare för att jag ska på ett läkarbesök. Och mår dåligt över att jag inte säger som det är. Men vågar inte säga sanningen. Läkarbesök går lättare att säga än "jag ska träffa min psykolog". Trots att jag vet att det är lika okej. Eller att det borde vara det i alla fall. Om det hade gällt vänner så hade jag lättare kunnat berätta för om de inte accepterar mig kan jag bara låta dem lämna mitt liv för sådana människor behöver jag inte. Men om jobbet har en annan åsikt än mig och om jag inte skulle bli respekterad där, då kan jag ändå inte bara klippa bandet. Jag viker hellre undan från värderingar än att mista jobbet. Det är viktigt på vissa plan att de jag umgås med har samma värdegrunder som mig - annars kan det bli svårt -, men när jag har ett jobb måste jag ta vara på det

 

Och hur ska jag kunna veta vad de skulle säga om jag sa sanningen? Inte tror jag att de skulle spraka mig,  fördomsfulla är väl ingen (hoppas jag). Men om bemötandet skulle bli annorlunda. Om jag skulle börja vantrivas. Eller om de helt enkelt inte skulle tycka det var okej för mig att sluta 15.30 istället för 16.00 en dag i veckan. Vad skulle hända då? 

 

Att psykiskt sjuka inte kan jobba är en myt. Men självklart behöver vissa speciella anpassningar. Vissa kanske inte orkar heltid, andra kanske inte kan vara i en viss situation. Men det är där. Och då. Andra kan jobba som vanligt utan några större justeringar. Och inget är bättre eller sämre. Man jobbar efter sin förmåga - och självklart finns det de som inte kan/orkar/klarar av att jobba. Jag mår helt klart bättre av att jobba och det är inget som påverkas av att jag inte mår psykiskt bra. Givetvis är jag trött - oerhört trött - efter jobbet och orkar i princip inte göra så mycket annat, men om det beror på mitt jobb eller att jag inte mår bra eller om det är en blandning, vet jag inte. Dock måste jag ju då ändå ha en liten anpassning efter mitt mående och det är att jag måste få komma iväg till mina möten. Så det jag är rädd för är att de inte ska gilla att jag åker iväg lite tidigare och att de använder mitt psykiska mående som något slags argument till varför jag inte borde jobba där. Också skulle hjulet med fördomar om psykisk ohälsa vara igång.

 

Innerst inne tror jag inte att min chef skulle behandla mig på något annorlunda sätt om jag sade som det var, men det är den grejen att vara så beroende av att få fortsätta jobba som gör det så svårt att berätta - jag kan inte klippa bandet med jobbet och själv gynnas. Det faktumet och den tabu kring psykisk ohälsa som finns i samhället. Som jag så gärna vill hjälpa till att minska. Men som jag genom detta ändå håller kvar.

 

 

Femtiotre dagar senare

TRIGGERVARNING: självskada!

Jag tror banne mig att jag har glömt att visa er min nya tatuering!
 
Här är samma handled. På studenten. Drygt ett år sedan. Ingen tatuering. Men även något annat som har ändrats. 
 Ärren på handleden. Så mycket blekare de har blivit nu. Får hoppas att de andra också ändrar färg så småningom.

Men herregud Sofia, det finns väl viktigare saker än vikten?

Så många gånger som jag slås av den där tanken att herregud vad många viktigare saker det finns än att tänka på vad jag väger eller hur min kropp ser ut. mycket viktigare saker. Och roligare framförallt. Vad är en sådan liten sak som ett ideal att ta upp så mycket tankeverksamhet?
 
Nog skulle väl mina vänner uppskatta mig mer om jag kunde fokusera på vad de sa istället för att tänka på hur äcklig jag är? Och om inte så säger väl det ganska mycket mer om dem?
Om än det skulle vara så att alla andra är viktberoende och ingen vill ha mig så får jag väl leva och dö som singel då. 
Men det finns så jävla mycket viktigare saker! Som inte får tillräckligt med tid just på grund av att denna tid går åt till viktrelaterade tankar. Som gör att fokus är allt annat än här och nu på just det som sker i stunden.
Men det är svårt. För mig. För många, många andra. Och det ska vi inte sticka under stolen med. Inte kalla oss larviga. Det är inte så bara att sluta tänka på det. Men tänk så många fler roligare saker det hade funnits plats med om vikten hade haft en sådan liten betydelse som den faktiskt har.

Jag blir så less. Och arg. Och bara ännu mer otroligt less på sådana här rubriker. Vikten kommer ännu en gång i fokus, men jag är rätt så säker, utan att ha läst något, på att det är hur hon mår som är hennes stora vinst - och i hennes fall kanske det var just en livsstilsförändring och viktnedgång som var en del av vägen, men målet var ändå att kanske få förbättrade värden och helt enkelt ett bättre mående.
Varför måste fokus alltid ligga på kilogram?

Dialektisk beteendeterapi bör hyllas!

Näst sista gången idag på DBT:n och jag kan inte sluta säga hur bra det är. Allt är både logiskt och nödvändigt och varje människa borde ha chansen att lära sig allt vi lär oss. 
Som jag redan har sagt så många gånger.
Men vad gör vi egentligen?
Jag önskar och hoppas att det ska lösa sig inför nästa år för jag både vill och känner att jag skulle ha nytta av att gå ett år till. Om det blir så ska jag försöka att förmedla innehållet i denna kurs/behandling till er också. För det är så bra! Och jag vet att jag själv skulle få ut mer om jag gick igenom allt igen och skrev ner mina reflektioner och slutsatser.
Ätstörningar: Fördjupning á la Sofia 16 år - bilder

Som jag nämnde allra första gången jag skrev "ätstörning" här på bloggen så var min fördjupning i nian om det. Det var även när jag läste om det som jag förstod att jag hade problem.

På bildlektionerna fick vi jobba utifrån vårt arbete och jävlar alltså, jag tror aldrig jag har gjort så mycket på bilden (blev typ aldrig klar med något annars)! Och trots att jag inte hade hunnit bli medveten om så mycket hos mig själv, visst jag ju ändå mycket vad jag tänkte som kopplades till det där jag hade läst om, så kanske var det därifrån jag fick inspirationen och tankarna?
(Och nej, jag kunde lika lite om att rita, måla och tekniker som nu)
Jag minns att det var flera som undrade vad jag hade ritat på denna bild.
"Är det mat på löparbanorna?" 
"Jag fattar inte, jagas hon av mat?"
Jag tänkte att det var uppenbart, men tydligen var det inte det. Nu förstår jag att det kanske inte kan vara så lätt att förstå logiken i det om man inte har varit där själv men detta var min känsla. Och mina upplevelser. Det var så jag kände när jag sprang. Jagades av maten som jag hade ätit. Jagades av maten som jag inte fick äta. Mat som drev på mig att springa lite fortare, lite mer. 


  

Örebro hos bästa Emma

Nu tänkte jag att jag fortsätter i mitt spår med att lägga ut lite bilder och här kommer några få från dagarna jag hälsade på Emma i Örebro.

Ehh, vad tror ni att jag annars hade packat ner i väskan om inte lite pyssel?
Det mysigaste caféet någonsin!
Anledningen till varför jag (som verkligen brukar rensa mina blider jättemycket) var tvungen att behålla ca tio bilder från inredningen.
Bästa bästa vän!
Var denna inte klockren så säg.
Vi pratade, Emma pluggade och jag pysslade.
Också fikade vi lite.
Och den såg typ fin ut trots att den var trasig. Och ja, den var god!
Bara för att spetsstrumpor och blommig ryggsäck är bäst.
När det väl blev sol satt vi oss ute på Emmas balkong.

Och jag målade.
När solen var framme passade vi även på att sitta på en uteservering.
Fick sitta i en egen liten avskiljd del i tåget - helt ensam! Asmys eller vad?

Tog inte så många foton, men vi gjorde en hel del mer än detta. Bland annat såg jag när Emmas lilla teatergrupp med småungar hade föreställning och de var så söta! Såg även på den inspelade varianten av Emmas föreställning Självmordshjälpen som var fantastiskt bra på alla vis, också köpte jag resväskan full med porslin...och billigt pyssel.
Och ja, jag hade bara det jättebra tillsammans med min Emma. 

Jamen också var det dessa kläder igen

Första jobbdagens väder var som sagt inte så bra, men däremot började dagen i ett mer positivt spår när jag tog på mig jobbkläderna.
Jag hade ju gruvat mig för de där jobbkläderna så in i bomben. Var säker på att de skulle vara för små osv. Jag mindes inte ens hur de passade förra året, jag hade bara en föreställning. Hur skulle det vara i år?
Ögonen säger att jag har gått upp hundra kilo, typ, medan andra kläder inte håller med. 
Men ja, jag fick på dem gott och väl. Det är inte bara denna gång. Ofta går jag och bara tittar på något plagg i garderoben och får en föreställning att det är alldeles för litet. Så kan jag gå så där i flera månader utan att använda det för att sedan ta mod till mig att prova - och inse att det varken är för stort eller för litet. Så varför denna onödiga oro? Det tjänar ju ingenting till. Och om plagget nu skulle vara för litet, vad gör det egentligen? Ingenting, men ändå kan det göra så ont. Och jag blir så förbannat arg för att det gör det! Eller nej, känslor kan inte vara rätt eller fel, de bara är där, måste acceptera att jag känner så, men jag blir arg att de ska ta så stor plats. Varför ska en sådan, egentligen skitsak, få ta så onödigt mycket tid, tankar och positiva stunder från en?

Framtiden

Okej det här är ganska otroligt.
För det första: att inte få grov ångest och självmordstankar deluxe när jag skriver den där rubriken.
För det andra: att ens våga tänka på f-ordet.
För det tredje: att jag planerar.

Jag har inte nämnt detta för så många fler än några av mina vänner, men jag har framtidsplaner inför hösten. Jajamensan!
Och idag förvandlades önskning till att bli möjlig verklighet om jag vill. Och att jag vill!
Till hösten läser jag nämligen halvtid på Framnäs konstutbildning i Öjebyn! Med skräckblandad förtjusning. Träffa nya människor, hjälp. Rita och måla, hjälp. Och nu kanske ni undrar varför jag då sökte till en konstutbildning om jag är så rädd för att rita och måla. Jo men jag vill ju lära mig förstår ni. Jag kan inga tekniker. Inte heller komma igång med något projekt - jag är för rädd. Så nu hoppas jag på lite kunskap.

Men mina framtida höstplaner tar inte slut där för jag söker även bostad i Piteå. Jag hittade en perfekt etta i centrum, men budet steg över mitt maxpris så jag får fortsätta leta och kanske det kommer någon lite utanför centrum där det inte är lika dyrt. 

För att de är de bästa fröknarna

Egentligen vet jag inte varför jag ens gav mig in på detta när jag
1, jag har alltid tyckt det har varit så sjukt svårt att rita formen på ett stråkinstrument.
2, jag hade långt ifrån en tunn silverpenna till att måla strängarna med så jag fick sitta och skrapa med tandpetare, måla dit, skrapa bort osv.

Så varför gjorde jag då detta? För att jag kanske slutar orkestern och för att jag vill ha något att tacka de mest fantastiska fröknarna med. 
En fiol till Lilian, en viola till Marianne och en Cello till Monika.
Ja, det ska föreställa det i alla fall.

Och snart är det orkesteravslutning med bowling!!

Uppdatering:
Lilian, Marianne och Monika blev jätteglada och då blev jag jätteglad och nu kan jag liksom inte sluta le :')


Hurts - "Som ny" 2,0

Denna lilla hurst har gått igenom först ett steg 
och sedan ett till steg.
Måste väl ändå säga att jag är mer nöjd med den nu. Inte för att jag gjorde så mycket förra gången - men det är inte därför, för kom ihåg att det inte alltid behöver vara en total makeover för att en förändring ska märkas. Även det lilla kan göra mycket. Nog för att jag älskar fåglar, men vit och blommig (Tildatyg från Panduro dessutom) är ju svårt att slå!
 


 
PS, det var inte så roligt att jobba idag som jag hade föreställt mig. Tre jackor och ändå frysa och så mjuka gräsmattor att hjulen rev upp dem ibland... Hoppas på bätte väder imorgon.

RSS 2.0