Jag tror att jag har valt något som inte gör mig väl, men om du inte saknar mig så har du dina skäl

 


I need some help to save me from myself

Just nu har jag ingen som helst tilltro till mig själv. Jag funderade till och med ett tag på att åka tillbaka från permisen till avdelningen för att jag inte vet om jag kan kontrollera mig själv. Inte för att jag vill åk tillbaka, men för att jag inte vet om jag kan lita på att jag inte gör något. Men det känns konstigt. Och fegt. Och bara helt fel. När jag börjar närma mig utskrivning. Jag borde ta hjälp. Men jag vågar inte. Jag vågar inte heller vara med mig själv. Men att åka tillbaka känns snarare som att ge upp än att ta ansvar, fast det är kanske det som det egentligen är.En ånger jag inte borde ha

TRIGGERVARNING: självmord, typ


Det här är inget positivt inlägg. Inget jag egentligen vill skriva. Men jag vill samtidigt berätta hur det faktiskt är och saker jag faktiskt tänker, utan att det ska behöva vara positivt och muntert. Jag hymlar inte med att jag fortfarande har tankar på att dö, för det har jag, bara det att jag inte har några som helst planer eller att det finns någon risk att något skulle hända.
Men det finns något jag ångrar.
Att jag inte kämpade emot.
Den där kvällen/natten den tredje/fjärde februari, när jag redan hade haft tabletterna i min kropp sedan dagen den första februari. Då pappa av någon anledning fick för sig att något var fel och kollade mina kontoutdrag och såg att jag hade varit på Apoteket under min korta timmpermission jag fick själv. 
Jag har som sagt inga planer på att göra något liknande igen, men så här i efterhand ångrar jag hur jag agerade.
Jag ångrar att jag ens gick med på att åka till sjukhuset när pappa kom in mitt i natten i mitt rum (jag hade ju permis hos dem då) och påstod att jag hade köpt tabletter. Jag ångrar väl inte direkt att jag erkände eftersom jag inte kunde göra så mycket annat då det var rätt uppenbart då han hade läst det på min internetbank, men jag ångrar att jag inte vägrade att åka till akuten. Väl där ångrar jag att jag sa något alls, att jag lät dem ta prover på mig, att jag lät dem sy fast den där slangen i min hals och att jag lät dem sätta igång droppet med motgiftet. Sedan ångrar jag att jag inte bara slet av mig droppet och vägrade att ta emot det. Jag ångrar att jag lät dem sätta igång alla andra dropp också. Jag ångrar även att jag försökte äta trots att jag inte ville ha, bara för att personalen sa att jag skulle det för leverns skull. Jag ångrar att jag drack när de tvingade mig att göra det för att hjälpa njurarna. Jag ångrar att jag lydde personalen på 25:an att fortsätta få i mig vätska. Jag ångrar att jag var så "snäll" på IVA, att jag bara gjorde som de sa (efter en dels tjat, men ändå). 
Jag önskar att jag gick emot. Att jag gjorde som jag ville. Då kanske det otroligt dåliga i min kropp med leversvikt, njursvikt och allt det nu var blivit ännu sämre, och i min värld då bättre.

Jag vet att jag inte borde tänka på det här, eller tänka så här; ungefär som att jag inte borde tänka på köpa tabletter. Men det är svårt. Jag har det svårt med att släppa det när jag nu i efterhand fått veta att det var väldigt allvarligt.

Jag ångrar helt enkelt bara att jag var samarbetsvillig när jag egentligen inte alls ville ha den hjälpen. Jag ångrar att jag inte sa ifrån redan när jag låg där i min säng och blev väckt av pappa.

“A doodle. I do doodle. You too. You do doodle, too.”


Ett bättre läkarbesök

Jag fick en ny tablett imorse som jag inte hade en aning om vad det var. Fick dock träffa läkaren nu på eftermiddagen och hon ursäktade sig att hon inte hade hunnit informera mig om den innan jag fick den. Jag fick ju något krampanfall på avdelningen, förra året tror jag det var, och efter det har jag gjort flera EEG-undersökningar och de har tydligen visat att jag har epilepsi. Dock har jag ju inte haft några mer anfall, men jag fick veta att det även kan visa sig som frånvaroattacker typ och jag undrar om mina "svimmanfall" som jag får ibland har något med det att göra. Nåväl, jag måste i alla fall ta de där tabletterna tills jag dör typ. Som hon förövrigt påpekade att hon hoppades på att det skulle bli om många, många år. Jag ska även få någon injektion med järn för att jag hade väldigt låga värden. Anledningen till att jag inte får tabletter är på grund av att inte belasta levern så mycket på grund av överdosen i vintras som gjorde väldigt mycket skada. Läkaren sa att det kan hjälpa mot min yrsel också, så det kändes väldigt skönt för jag blir nästan yr så fort jag reser mig upp, och ibland kommer de där "svimningsanfallen/ryck-och krampanfallen". En blir ju också rätt trött om en har järnbrist så kanske får jag upp min ork en aning. Får hoppas på det.


Vi pratade även om planer framåt och även om utskrivning vilket kändes så skönt. Jag ska få längre och längre permissioner och eventuellt en på fyra veckor när jag börjar jobba och om den går bra kan jag komma att bli utskriven - och då utskriven, inte ÖPT. Det känns helt otroligt. Så härligt, men ändå lite skrämmande. Mest härligt dock. Något annat som kom upp på tal var öppenvården och hur jag vill att den ska vara - och jag vet faktiskt inte. Jag vet inte ens om jag vill gå kvar. Jag vet inte, men det känns bara olustigt. Kanske beror det på att jag har varit i kontakt med sjukvården rätt länge att jag bara vill klippa all kontakt direkt eller kanske beror det på att jag inte vill vara i kontakt med något som tyder på att jag är sjuk. Jag vet inte heller hur jag vill göra med medicinen (som jag får mot självmordstankar och tvånget). Helst av allt vill jag ta bort den för jag tror inte att den fungerar. Samtidigt blir jag rädd att den fungerar och att allt kommer gå åt skogen med mitt huvud om jag slutar med den. Åh, jag vet inte. Jag är så otroligt dålig på att koppla sådant. Dock tror jag mer på det läkaren berömde mig för, att jag har gjort det här jobbet själv. För inte gör jag allt det här jag gör för att jag mår bättre; jag gör allt för att jag har lovat att välja livet även fast det tar emot. Så det talar ju ändå för att medicinen inte gör så mycket.

Det var ett bra läkarsamtal idag - som det oftast är med överläkaren. Det är så otroligt skönt här på avdelningen att det är en och samma läkare så man slipper träffa någon ny varje gång som man inte ens känner. Visst har de två läkare jag har träffat kontinuerligt varit borta eller sjuka någon gång och jag har fått träffat någon annan, men det är otroligt få gånger det har hänt, kanske en eller två. Mest känns det som att jag har träffat överläkaren och hon är verkligen jättebra så jag är sjukt glad att hon jobbar här. Visserligen har hon tagit en hel del beslut jag inte har gillat, men jag har ändå på någon nivå förstått dem. Idag var det som sagt ett väldigt bra samtal och det var skönt att se henne bli så glad över det som har hänt den senaste tiden. Dock har jag svårt att se det som har gått framåt för jag vet vad som rör sig i min hjärna, men ser det bra ut är det ju i alla fall något. Jag säger inte att det som kryllar inombords är självmordsplaner för det har jag inte. Jag har bara massvis med andra mörka och negativa tankar, men jag jobbar ständigt med dem just på grund av det jag har lovat mina nära: att välja livet. Jag förstår att hon är nervös över att släppa mig och rädd att jag spelar ett trick med henne för jag säger alltid att det är bra, oavsett hur det känns. Det är inte bra, men det är okej - och det är mer än positivt. Nu säger jag dock inte att jag vill dö - även fast jag vill det -, men nu säger jag inte det för att jag har inga som helst planer på att göra något, vilket jag hade förut. Det enda jag vill just nu är att komma hem till mamma och pappa, jobba och försöka arbeta bort mina mörka tankar som ständigt rör om i mitt huvud, som inte borde vara där, som inte gör mig något gott.

Bara för att jag saknar mina svin.


Efter tolv dagars permission

Nu är jag tillbaka efter den långa permissionen jag fick och allt känns minst sagt olustigt. Permisen har delvis varit jobbig, men inte i närheten av hur jobbigt det känns att komma tillbaka. Det mesta av tiden har dock varit skön och avkopplande så det känns inte speciellt lockande att vara tillbaka bakom dessa väggar, men jag ska försöka tänka på allt roligt jag har gjort dessa dagar. 


Jag har hunnit med att träffa Emma som har varit på besök och det var så roligt och så välbehövligt och bara jättejättebra. Min älskade vän.

Jag och pappa har varit och åkt slalom på Storklinten vilket var väldigt härligt.

Jag och mamma har varit och hälsat på min moster och hennes man i Mariefred. Där såg vi både blommor, hälsade på mosters häst och var och shoppade i närområdet och Stockholm. Det var verkligen fyra riktigt bra dagar.

Nu på morgonen blev jag tillbakaskjutsad till sjukhuset och nu sitter jag återigen i min sjukhussäng. Jag önskar jag kunde spola tillbaka tiden till den tolfte då jag åkte på permis, men det är bara att hålla ut tills jag förhoppningsvis får åka hem till mamma och pappa på torsdag. Ska lägga mig i sängen och stirra på Buffy och försöka tränga bort alla andra tankar. Den här permisen har varit bra. Väldigt bra. Och jag längtar så tills jag blir utskriven.Städat med framgångIdag var jag och mamma förbi hos mig för att putsa fönster. Jag har inte varit i min lägenhet någon längre tid sedan jag blev inlagd i juli så nu när jag var där ett längre tag kände jag behovet av att städa. Så mamma putsade det sista fönstret och jag började städa i min lägenhet som inte städats sedan i början av juli. Men det var mycket som inte var likt hur det brukar vara. Jag har ju tidigare sagt att jag ska försöka att aldrig mer städa som jag städade förut. Aldrig mer gå efter min lilla (långa) städchecklista. Aldrig mer. Och det gick faktiskt väldigt bra. Till att börja med varken vädrade eller tvättade jag inte alla mattor och andra tygföremål som jag alltid annars gör dagen innan den stora städdagen. Jag renbäddade inte heller eftersom jag bara sovit några få nätter i den nybäddade sängen. Handdukarna var ju egentligen inte heller smutsiga eftersom de har använts något och inte heller kökshanddukarna så de fick vara kvar - något som aldrig skulle ha gått tidigare eftersom allt behövdes göras samtidigt för att det skulle kännas rent.
Jag ska nog tack ECT:n två gånger om för att det gick så bra idag. Detta eftersom jag har blivit mindre tvångsmässig av den och smuts och sådant inte är lika ångestframkallande plus att ECT:n faktiskt har gjort att jag har glömt exakt hur jag städade förut. En bit inpå städningen av köket märkte jag t ex hur jag hade glömt bort att rengöra hela diskbänken och kaklet med svinto - och jag struntade bara i det. När jag började städa, började jag som jag alltid brukar: krypa på golvet och sopa med händerna. Efter ett tag insåg jag dock vad jag höll på med och slutade direkt för att hämta dammsugaren - som jag knappt har använt sedan jag köpte den när jag flyttade hemifrån. Så jag dammsög det jag brukar sopa med händerna och sedan skurade jag, också gick jag så från rum till rum, plus att jag dammtorkade. Något annat som jag gjorde annorlunda var att jag inte flyttade på alla möbler; t ex soffan fick stå kvar längst väggen och även mitt skrivbord, så jag dammsög och skurade bara runtomkring. Dessutom var ju mamma i min lägenhet samtidigt som jag gjorde allt det här! Skulle aldrig ha ingått i min tighta och detaljerade städplan. Absolut aldrig! Hon fick förvisso flytta sig från rum till rum när jag skulle städa, och fick inte röra sig i rummen jag hade städat, så tillslut fick hon sitta i ena delen av hallen medan jag städade klart det sista - men hon var där. Nu får lägenheten stå och vila efter städningen för att "suga in" renligheten, vilket i och för sig är att följa gamla mönster, men det var bara för att vi skulle hem till Sunderbyn - det känns som att jag hade klarat att "börja leva" i lägenheten efter städningen. 
Jag tycker den här städningen gick helt över förväntan. Jag gjorde massvis med saker som gick emot mina tvångsmässiga mönster och rutiner och framförallt tog det inte över tolv timmar. Vet inte riktigt hur lång tid det tog, men inte var det mer än tre timmar tror jag. Det bästa var dock att jag använde dammsugaren för första gången på flera år. Jag minns inte ens hur länge sedan det var jag dammsög mitt rum hemma hos mamma och pappa. Det känns som att jag har sopat golvet med händerna i hela mitt liv - men idag fick jag testa på dammsugaren, äntligen. Något annat som kändes bra var att det inte kändes smutsigt så fort jag hade städat klart ett rum och lämnade det - det kändes rätt okej att lämna lägenheten, den kändes rätt ren. Nu vet jag inte hur länge det kommer ta innan jag känner att den behöver städas igen, men det jag gjorde idag vara ett stort, eller många stora, framsteg.Åh, saknade frihet

Jag saknar så att vara fri. Sedan i juli förra året har jag iprincip varit under uppsyn hela tiden - både på sjukhuset och permissioner. Jag kan inte gå ut på en promenad från sjukhuset själv. Jag kan inte gå till tandläkaren (som ligger i sjukhusets byggnad) själv. Jag kan inte gå ut med hunden själv. Jag kan inte gå till en kompis själv. Jag kan inte sitta i bilen och vänta medan någon av mina föräldrar går iväg och gör ett ärende. Jag kan inte gå på stan själv. Jag kan inte ens sitta ute i väntrummet på hälsocentralen när mamma tar några simpla blodprover utan att behöva följa med. Och jag är trött på det. Att hela tiden vara under uppsikt. Om jag inte är på avdelningen med massvis med personal runt omkring mig så är jag hos mamma och pappa som hela tiden har koll på mig. Tillslut kommer jag väl få förtroende att vara kortare stunder själv, men det känns som en evighet tills dess och jag har inte tålamodet. Jag orkar inte kämpa mig igenom en till dag som ser ut som så att jag ständigt måste vara under uppsikt. Jag mår inte bra som i "jag vill leva" och allt jag gör nu är bara för att jag vet att det kommer ge mig frihet så småningom - inte för att jag känner mig så positivt inställd till livet just nu. Egentligen orkar jag inte vänta så länge som jag kommer behöva göra, men ska jag leva, som jag nu ut lovat, måste jag se till att jag har något att leva för. Jag vill ha den där friheten när jag väl får den. Det är därför jag har fixat jobb. Det är därför jag har fixat skolan. Inte för att jag vill något just nu mer än att lägga mig raklång och ge upp, utan för att jag måste ha något när jag får den där friheten. Åh, saknade frihet."Sometimes you push a little too hard to get back to the person you used to be"

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja det här. Har inte längre några starka känslostormar som puttar på och drar ur orden från mig. I alla fall var jag och pappa och "tränade"/promenad-sprang tidigare idag. Vi hann inte köra någon styrketräning efteråt eftersom vi skulle iväg till mormor och där pang poff kom ångesten som ett brev på posten - för att vi inte gjorde som vi "brukar". Eller ångesten kom mycket tidigare egentligen; det här var bara en extra ångest, för innan vi körde igång har jag tränat 24/7 i mitt huvud sedan senaste gången vi var ute. Ja, så var jag tillbaka igen. Kan inte lägga träningen - eller motionen, eller det lätta rörelsepasset, eller kalla det vad du vill - bakom mig när det är klart. Nejdå, tränar jag en gång, tränar jag tjugofyra timmar om dagen, sju dagar i veckan - i mitt huvud. 
Jag genomförde dagens konditionspass, men inte känner jag mig varken nöjd eller tillfredsställd - och jag har börjat tänka förbränning. Det motivet jag absolut inte ska ha när jag motionerar: förbränning, viktnedgång, kalorier. Jag blir så frustrerad! Kan jag bara inte hålla mig till att röra mig lite för att det är bra?! Kan jag inte bara lämna tankarna på det när det är utfört?! Kan ångesten inte bara stanna utanför allt det här?! Jag har ju nyligen skrivit om hur jag börjar acceptera min kropp trots viktuppgång. Nej men då ska tankarna på att en måste gå ner i vikt för att en har gått upp komma. Då ska all träningsångest komma och störa. Röra om i allt det där som började bli så bra. Jag vet bara inte hur jag ska hantera det här. Jag vill ju kunna fortsätta. Men jag vill inte fortsätta så här. Och jag ska absolut inte fortsätta med tankarna på att jag måste gå ner i vikt - det får aldrig vara orsaken till träning/motion (vet inte vad jag ska kalla det vi håller på med, motion kanske är mer passande). Jag får helt enkelt samla mig och försöka komma på en lösning. En lösning som inte är destruktiv.
Tänkte skriva något helt annat, men jag är inte så bra på att skriva när känslorna väl har lagt sig. Nåväl. Det blev något. Något annat.


Mycket ångest och starka tankar

Har så mycket ångest hela tiden och då blir tankarna ännu starkare. Hanterar ångesten på ett icke-destruktivt sätt, men det är jobbigt. Allt jag vill är att ge vika för tankarna och bara följa dem. Men jag vet att jag inte får. Idag går jag på en jättelång permission över påsken och ännu längre. Jag ska sköta mig och hoppas på att ångesten minskar och att tankarna går att hantera. Förhoppningsvis känns det bättre när jag kommer utanför de här väggarna - även fast det inte alltid gör det. You gotta have the patience and believe you’re gonna make it, gotta hold on

Det har varit några jobbiga dagar med många tankar som drar åt det där hållet "dö". Jag försöker distrahera mig och inte fastna i dem, utan bara låta dem komma och försvinna. De försvinner dock inte lika lätt som de kommer, men jag försöker verkligen hålla dem borta. Dock har jag fått lära mig att försöka inte duger, men jag vet inte vad annat jag ska göra. Förhoppningsvis är "försöka" i alla fall bättre än att ge upp, så jag fortsätter på det spåret. 

Men det känns så himla lockande att bara ge efter för de där mörka tankarna. 
Men jag ska inte.
Försöker att inte sätta för höga krav.
Försöker att inte gå helt lost i alla katastroftankar.
Försöker att inte tänka så jävla mycket.
Men jag tänker. Och jag dras med i det där mörka.
Men jag skriver också. Och gör allt för att de där tankarna ska försvinna. Mitt bästa knep just nu: Buffy. Åh älskade Buffy. Att något kan få en att må så mycket bättre. Det kanske finns saker jag borde göra. Men jag tänker bara lägga mig ner och låta Buffy ta över hela mig, komma in via alla sinnen.
För mina tankar ska stanna innan de kommer till "dö".Vikten av en plan

Idag fick jag verkligen bevisat hur viktigt det är att jag har bestämt mig exakt vad som ska ingå i min träning. Inte bara på ett ungefär, utan exakt. Vi körde ett annat styrkepass efter promenad-löpningen och jag hade det inte helt klart för mig hur det skulle avslutas. Fram tills dess kändes det riktigt bra, men obeslutsamheten kallade fram tvångsmässigheten inom mig och ångesten kom som ett brev på posten. Klarade dock av att hantera det rätt bra då jag bestämde mig direkt hur jag skulle göra, men de negativa tankarna hann få ett grepp trots allt och jag fick känna på tvångets makt. Nu vet jag ju i alla fall vad jag bör tänka på, så det är bara att ta med sig det till nästa gång. Nu lär det väl ta ett tag eftersom jag ska tillbaka till sjukhuset på måndag, men det är bra, vi tar det lugnt i början eftersom sist jag tränade var flera år sedan.Ännu en kamp mot demonerna

Jag får hålla mig. Stå emot allt vad jag kan. Medan det äter upp mig inifrån. Och jag undrar om det här någonsin kommer ändras. Visst, det är bara andra gången och det kräver väl träning, psykisk träning; liksom det fysiska. 


Jag fick permission idag och med en kväll utan planer bestämde jag och pappa oss för att bege oss ut för lite konditionsträning i form av promenad/löpning på någon slags bra och lagom nybörjarnivå som vi hade bestämt sedan tidigare. Det gick bra och det var skönt - både för huvud och kropp faktiskt. När vi däremot sedan körde styrka, gjorde jag något jag inte skulle göra: gå ifrån det program jag har skrivit. Det var inte mycket mer, utan egentligen något jag bara kände var för låg utgångspunkt förra gången och behövdes ökas på. När det dock var dags för sista övningen fick jag en tanke på att öka den också, men gick emot det tvånget för att jag har lovat mig själv att jag ska fixa att träna balanserat och utan att vara slav under tvången. Nu efteråt är det dock det enda jag kan tänka på: jag ökade inte de där x antal sekunderna som jag fick tanken på. Jag får stå emot hela tiden för att inte följa tanken, vilket kanske låter otroligt löjligt för vad är det för fel att köra lite mer? Jo, det som blir fel är att jag aldrig kan sluta, det kan alltid bli mer; mitt huvud sprängs tillslut och jag kör ner i botten. Jag försöker se helheten av det jag och min kropp har gjort idag och vad mycket gott jag har gjort den, men de negativa tankarna är starka. Dock vägrar jag att de ska få vinna. Trots att jag har en hög med tankar som bara skriker åt mig vad som var fel, vad som kunde göras mer, vad som kunde gjorts annorlunda och allt vad de nu säger, så ska jag gå emot dem - även fast det går emot allt vad som känns rätt. Jag vet ju innerst inne att jag inte kan följa den typen av tankar, men det är så svårt att veta var gränsen går; när är det hälsosamt kämpande och när blir det ett tvångsmässigt ont? Jag antar väl att det är det jag måste lista ut, men det är inte det lättaste. Nu ska jag i alla fall försöka vara nöjd med vad jag har gjort idag och gå emot alla tankar som säger att jag måste göra de där extra sekunderna som jag inte gjorde när jag istället följde det som var skrivet.Så var klockan på igen. Oj vad många negativa minnen jag har med den här klockan. Så mycket ångest. Så många tårar. Så mycket destruktivitet.

Men jag satte på mig den och jag och pappa sprang. Och gick. Och sprang. Och det gick bra. Nu ska jag bara klara av de andra negativa tankarna.

En sak jag tänker på, är det lämpligt att dela med mig av den här kampen här eller är det bara triggande? För i så fall får dessa tankar vara tillägnade min dagbok för jag vill ju inte göra någon annan något ont med det jag skriver. Tänker bara kanske att det kan vara till någon nytta om någon fler än jag har liknande tankar och känner igen sig i kampen, men om det bara för med sig negativa saker ska jag absolut inte skriva mer om det. Jag uppskattar verkligen om ni tar er tid att skriva om mitt syfte med att berätta det här går förlorat och bara blir triggande.


Livet går en för fort förbi, förstår inte hur

Har just vunnit två partier Yatzy mot en skötare här och dålig vinnare som jag är, är min skadeglädje väldigt stor hehe. Annars har jag bara sovit, kollat på Buffy och varit ute och gått med min nya kontaktperson här från öppenvården. Pratade en hel del, med skötaren jag spelade Yatzy mot, efter middagen också. Kändes ovant eftersom jag bara har varit på mitt rum den senaste tiden, men idag kändes det skönt att vara ute lite och jag kan säga att det gav mig väldigt mycket, att bara få prata om allt möjligt, skratta litegrann och bara vara. Snart kommer mamma och pappa och hälsar på mig så jag får väl se om mitt vinnarhumör kommer kvarstå eftersom vi brukar spela kort när de är här, vilket jag inte så ofta brukar vinna. Men vinner jag, då får de minsann höra det . Haha ja, spel är på liv och död.


Ett stycke te, ett stycke Yatzy och ett stycke prat.


Du lägger alla känslor utanpå och jag vill ha mina ifred. Jag måste ha något kvar att skriva ner

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Jag vet inte ens varför jag kom in hit överhuvudtaget. För jag har absolut inget att skriva. Tänker att lite borde komma upp för att jag har så mycket i huvudet och det  inte är mycket som hamnar i min dagbok till exempel. Men. Jag varken skriver där eller sparar något till att skriva här. Det är bara tomt. Eller egentligen fullt, men jag försöker distrahera mig från alla mörka tankar och det inkluderar de flesta tankarna jag har just nu. Jag är i alla fall tillbaka på avdelningen och för att distrahera mig på bästa sätt, sätter jag headsetet i öronen och stirrar på datorskärmen när Buffy slåss mot sina demoner. Eftersommaren iprincip glömt hela handlingen pga ECT:n så är det som att kolla för kanske andra gången, det är riktigt spännande när man inte vet så gott som varje replik. 


Nu fick jag i alla fall ihop några meningar, hurra för mig. Ses när vi ses. När mitt skrivande jag vaknar upp. Kan vara om fem minuter. Kan vara om fem dagar.

Så här ligger jag och kollar Buffy.


Bye bye doesn't mean forever

Är på permis i Kuoksu och idag har det varit en fantastisk dag så jag och pappa gick med Kompis på isen i vårsolen. Blev rätt varm av det och fick lite puls då både solen värmde, vi fick plumsa en hel del i snön och jag har varit helt fysiskt inaktiv i si sådär nio månader. Innan det har jag väl inte varit precis aktiv de närmaste åren. Jag har länge haft ett komplicerat förhållande till träning och sedan jag slutade träna fotboll 2013/2014 har det inte blivit mycket alls eftersom jag har tendens att överträna ungefär så fort jag sätter igång det minsta lilla och jag insåg att "träning och bli frisk från ätstörningen" inte gick ihop. Det är svårt att förklara hur det blir, men träningen är ett av de största tvångsmomenten jag har och tillslut kunde jag helt enkelt inte kontrollera det; det blev fel, det blev för mycket, det blev ännu mer destruktivt.


Efter jag har haft ett otroligt långt träningsuppehåll - för min hälsas skull -, tror jag det börjar vara dags att bryta det där uppehållet - för min hälsas skull. Mitt mål är att jag ska kunna träna hälsosamt, för att göra min kropp gott - inte att det ska vara ett sätt att göra mig illa eller straffa mig själv. Jag och pappa har pratat om att börja träna lite tillsammans som vi gjorde förut, men nu börja lite lätt för att komma igång. Så idag efter vår promenad tänkte jag "varför inte?" också gjorde jag mig redo för att köra lite styrketräning efter en anteckning jag gjorde för ett tag sedan. Det fysiska må ju vara en del och det märktes absolut att jag inte har tränat på länge, så det var otroligt tungt, men det är det psykiska fick jag - och kommer få - kämpa mest med. Jag hade den där anteckningen och jag körde med att följa den till punkt och pricka - inte mer. För jag har en tendens av att tänka "lite till, lite till, lite till" osv, och det är där jag kan tappa kontrollen, för jag kan inte stoppa mig själv, jag blir aldrig nöjd. Jag gick efter den där anteckningen och försökte att inte tänka, att inte värdera, utan att "bara" följa det programmet jag hade skrivit upp. Om jag nämnde att det fysiska var tungt, fick jag kämpa så mycket mer med det psykiska. Det behöver jag, sådär några timmar efter, fortfarande göra och det kommer jag nog få göra kommande dagar också. Allt för att inte börja köra varje dag; allt för att inte låta ångesten, över att jag hade kunnat göra lite mer, komma; allt för att låta det här vara en början på något långsiktigt och positivt, utan att straffa och köra i botten direkt.

När jag tränade som mest, var jag rädd att om jag inte tränade varje dag så skulle jag tappa i styrka. Nu har jag inte tränat på riktigt på flera år och någonstans inom mig förväntar jag fortfarande att jag ska vara lika stark som då. Ni hör ju, det går ju inte alls ihop. Att tappa i styrka för att en har en vilodag är ju inte rimligt (och den där vilodagen skulle väl dessutom oftast bara vara till nytta). Att inte tappa i styrka efter att ha haft viloår är ju inte heller rimligt, så jag försöker att tänk logiskt. Jag försöker att tänka att jag, efter flera år av vila och nu den sista tiden flera månader av iprincip stillasittande, är på min svagaste nivå. Men det är svårt. När en vet hur många armhävningar en har klarat av. När en vet hur länge en kunde stå i plankan. När en vet hur himla stark en var där en gång i tiden. Men idag klarade jag att hålla bort de där tankarna som jag vet skulle förstöra så mycket. Jag lyckades kontrollera tvånget och hålla mig till det jag skulle göra, och det där med "mer mer mer" körde jag över och sa stopp

Jag ska försöka att släppa de här nu och bara låta det rinna av mig också får vi se när det blir av nästa gång. Då får jag ta mig an den kampen. Förhoppningsvis blir det lättare med tiden för idag var det riktigt tungt åt båda hållen, men jag klarade det. Fysiskt kände jag absolut av mig icke-befintliga muskler, men jag klarade det. Psykiskt kände jag av de ihärdiga tankarna, men jag bemästrade dem idag. Nu får jag bara se till att inte börja överanalysera kommande dagar eller få någon form av tanke som säger att jag ska köra ännu mer. Nej, nu har jag gjort det här och jag ska klara av att kontrollera allt som finns inombords.

Ungefär så här kände jag när jag var klar. Det var så skönt ute på bron att jag kunde köra styrkan där ute, på ett liggunderlag, i t-shirt.


RSS 2.0