Mitt minne

Jag har alltid haft rätt bra minne; otroligt bra minne för saker jag nördar in mig i. Nu efter ECT:n har det absolut försvunnit. Personalen här säger att det även kan bero på medicinen och mitt mående, men jag tror i alla fall ECT:n är den största boven eftersom det är en vanlig biverkning (men jag säger inget ont om behandlingen, jag vet att den hjälper många och den har hjälpt mig också, det här är mest ett konstaterande). Det är så otroligt lite jag minns av det mesta - både stora och små saker och det är riktigt obehagligt. Vissa minnen vill man ju gärna ha kvar för att tänka tillbaka på och må bra av, medan andra inte gör så mycket att man glömmer.


Det är verkligen allt möjligt som jag inte minns - allt från den senaste tiden till flera år tillbaka. Något som verkligen är lite knepigt att leva med nu är att jag inte har någon aning om hur den närmaste tiden har varit. T ex allt jag har varit med om på sjukhuset är totalt bortblåst. Jag hade gärna läst igenom mina dagböcker från dess att jag blev inlagd, men eftersom de inte är här har jag fått nöja mig med att läsa igenom vissa inlägg på bloggen. Nu märker jag ännu mer hur extrem stor del av minnet som har försvunnit - jag minns ju knappt någonting. Men efter att ha läst några inlägg, plus att ha pratat med mina föräldrar, har jag blivit påmind om saker jag absolut inte kom ihåg - gällande andra saker också.
Pappa var till och med tvungen att påminna mig om att vi var till Stockholm tillsammans och såg Melissa Horn trots att jag vet att det är ett av mina finaste minnen någonsin. Jag minns inte heller saker från långt tillbaka som jag ändå tidigare mindes - eller något av alla händelser som har hänt under min tid på sjukhuset. Allt är helt blankt. Minns inte ens var alla mina vänner håller hus eller håller på med. Jag upplever ibland som jag inte minns någonting. Och det känns som att jag är så ouppmärksam och obrydd när jag hela tiden får säga "jag kommer inte ihåg", men det är ju inte för att jag inte har lyssnat aktivt eller för att det inte är viktigt för mig, jag kommer helt enkelt bara inte ihåg. Och det är så sjukt obehagligt och irriterande.

Men en sak är bra med de här minnesstörningarna och det är att jag inte är säker på om jag ens minns mina tvångsritualer som jag har hemma. Det hade ju varit jävligt skönt att kunna göra allt på ett sätt och slippa styras av massvis med tvångsmässiga tankar.


Tom, eller kanske helt överlycklig

De har försvunnit. Mina tårar. Mina känslor. Jag har som bara ett tomt hål. Inombords i alla fall. Men det kanske är bra. Jag är nog hippuraajätteglad. Och det är ju bra. Bara personalen kunde förstå det och låta mig komma hem någon gång. Jag saknar så att vara ensam i min lägenhet. Bara helt tyst. Helt tomt. Och att vilja hem är ofta ett friskhetstecken har jag hört.

Ibland vill jag gråta, fast det är ju normalt hos alla. Men jag kan inte. Jag vet inte hur länge mina tårar har känts där inombords men absolut inte funnits där. Jag kan verkligen inte gråta och det är väl både skönt och jobbigt. Ibland är man ju ledsen och behöver gråta lite. 
Men men. Tom på känslor är väl rätt okej.
Jag kan i alla fall skratta hej vilt.
Önskar bara att läkaren lät mig göra det hemma istället för här. Jag är klar med det här stället.Komiskt att jag sätter inlägget under kategorin "Känslostormar" då.


Huvudlöshet önskas

Oj vad jag önskade just nu att någon bara ville ta och hugga av mitt huvud. Jag hatar allt som finns däri och allt idiotiskt som inte vill lämna det. Sedan hatar jag att jag inte vet hur jag ska uttrycka mig. Jag vet inte ens vad jag känner. Förr kunde jag sätta ord på det som fanns inombords, men nu är det bara blankt. 
Vill så gärna följa mina tankar. 
Men vet att jag inte får. 
Har stått emot så många dagar och det blir bara svårare och svårare. Tankarna lämnar mig aldrig och jag vet inte hur jag ska bli av med dem under en mer långvarig tid. Nu försvinner de bara för en kort, kort stund men sedan är de tillbaka lika snabbt och dessutom ännu starkare.
Och denna ambivalens.
Ska eller ska inte.
Vet vad som är bäst. Vet vad som hjälper.
Men ibland hjälper två saker. 
Kan det kännas som i alla fall.
Och då kommer den här osäkerheten. Vad som är sant och inte.
Och det vet jag inte. Jag blir osäker på mig själv och osäker på vad jag ska göra. Det sägs åt mig att jag ska göra vissa saker. Men det är så svårt ibland när det inte känns rätt inombords. 
Jag vet inte ens vad jag skriver. Allt är bara kaos. Både inne och ute. Och jag vill bara försvinna.


Långa dagar

Det är otroligt långa dagar och jag gör inte så mycket annat än att klanka ner på mig själv för att jag är kvar här och inte fick min permission. Igår tog dagen en evighet och jag höll på att bli galen, men det slutade i alla fall inte med något destruktivt. Den här dagen har inte varat så länge men ändå känns det som det redan har gått hela helgen. Jag tror i alla fall att det kommer gå snabbare idag än igår. Innan lunch pratade jag med en sjuksköterska och det var verkligen jätteskönt - jag uppskattar så att de tar sig tid att göra det. Hon ställde en hel del jobbiga och svåra frågor, men det är skönt att få prata av sig lite. Dock var det inte skönt inombords när hon i slutet kom fram till det som jag anar var syftet med hela samtalet. Personalen har pratat om det i evigheter, men jag har stenvägrat: att duscha på avdelningen. Nu hade de bestämt att jag skulle göra det i onsdags - oavsett om jag ville eller inte -, men det blev aldrig av. Inte vet jag varför, men mig gjorde det inget. Det var ju inte precis som att jag ville påminna dem för det är verkligen något som ger mig ett stort obehag att duscha på vissa ställen. Idag hade det dock bestämt att jag måste duscha, dels för mitt sår och dels för mitt smörpaket till hår. Jag vägrade och vägrade, men tillslut fick hon mig att inse att det kommer bli oavsett vad jag vill - kanske bara med lite andra förutsättningar. Jag lyckades dock övertala henne att få duscha imorn istället, efter att mina föräldrar har varit här med rena kläder. Det kanske är en baggis för många, men jag kommer tänka på det här ända tills det är bortgjort. Hoppas jag kan hantera ångesten som garanterat kommer. Nåväl, jag insåg just att jag har varit här i 200 dagar idag så nog borde jag ju ta och duscha här också (jag har givetvis duschat flera gånger på dessa 200 dagar, bara inte här på avdelningen). Sedan var sjuksköterskan jag pratade med gullig och kom tillbaka till mig efter ett tag och kollade med mig hur det kändes och ja, jag försöker väl mest att inte tänka på det men det är svårt.25/1 15:2

15:2 är alltså mitt rumsnummer och baklänges blir det dagens datum som råkar vara min födelsedag. Har verkligen haft en dag som varit både i den absoluta toppen och i botten.
Dagen började med att jag läste en sådan fin grattishälsning från min bästa och äldsta vän Emma som framkallade en mängd tårar. Mitt i allt detta kom AK - min fd. ätstörningsbehandlare som nu jobbar här på avdelningen - och en annan ur personalen sjöng för mig. Så himla gulligt! Fick dessutom en liten present av AK sådär på morgonen. Ute på avdelningen överöstes jag av "grattis" och lunch fick jag äta med AK på café i stan. Träffade dessutom bästa Elin och Felix där av en ren slump så jag fick luncha med dem också. Sedan gick jag och AK lite på stan och jag fick ännu en present i form av en underbar rosa kofta som var så söt och verkligen jag. 

Väl tillbaka på avdelningen blev det tyngre då tvångstankarna tog kontrollen och bemästrade mig. Har haft tankar som jag har gått emot under dagen och även under veckan och just idag gick jag emot extra mycket. Det gjorde tvånget så mycket starkare och jag gjorde saker jag inte borde ha gjort. På grund av det blev det en hel del snack och även indragen permission. Så nu ska jag alltså vara här hela helgen och jag vet att jag kommer bli helt galen. Jag känner bara att jag måste bli utskriven och få komma ut nu, men det får jag inte. Jag skulle troligen få träffa läkaren någon dag snart så kanske får jag veta lite mer, för som det ser ut nu förstår jag verkligen inte meningen med någonting som görs. 

Nu måste jag vara utanför mitt rum och det är otroligt frustrerande när allt jag vill är att ligga i min säng. Förstår att det beror på mig, men jag önskar bara att allt var ogjort. Sitter och försöker distrahera mig med telefonen och inte gräva ner mig i alltför mörka tankar, om än de finns där mest hela tiden. Snart kommer mina fina föräldrar och hälsar på så det blir mysigt. Ska försöka ignorera alla tankar som tränger sig på och inte tänka alltför mycket på den negativa delen av den här ändå bra födelsedagen.

Den lilla presenten jag fick imorse. 

Den extremt goda tårtan som jag fick i helgen när vi firade mig. Rysk banantårta.


Händelserik dag...i min värld

Mitt tröga huvud plus dagens händelser gör väl det här blogginlägget svårare att skriva än andra, men det får väl gå. Just nu skriver jag bara för att skriva och för att det är roligt så det blir ju inga genomtänkta inlägg precis. Idag har det varit en så mycket bättre dag än vad det var igår då det var riktigt kaos. Jag har hunnit träffa arbetsterapeuten (som är för utredningen) på morgonen och planerat lite vad vi ska göra. (Här är allt som är något annat än att äta och sitta ute i dagrummet/i rummet något utöver det vanliga.)  Sedan skulle det tas lite prover och svårstucken som jag är tog det en himla tid och jag hann bli stucken så många gånger, men ändå fick de inget blod. På eftermiddagen träffade jag psykologen för utredningen och det är så himla jobbigt när vi iprincip bara pratar om dåtiden och det är saker jag måste komma ihåg. Jag längtar verkligen tills jag får mitt vanliga minne tillbaka igen - om jag lever då, som jag brukar tänka. Jag pratade med psykologen ungefär en timme och efter kanske en kvarts paus så bar det av mot träningsköket för att träffa arbetsterapeuten igen. Denna gång skulle jag laga en maträtt och hon skulle observera mig, vilket kändes typ lika konstigt som när jag gjorde fruktsalladen. Det gick bra i alla fall och nu ska hon väl se över om vi ska göra något mer sådant eller hur vi ska gå vidare. Nu efter middagen har det inte hänt något, men det kanske var bäst det för nu är jag som trött av det lilla, men som ändå kändes mycket, som har hänt idag. Rent måeendemässigt har det varit en bra dag, men nu mot kvällen börjar det svacka litegrann. Ska försöka distrahera mig med...ja, något. Det finns ju massvis med saker jag kan göra av det jag har med mig, men jag har som ingen lust med någonting, men vi får väl se. Jag får väl hitta på något att göra min sista dag som 21-åring.
Nuförtiden

Jag tappar ofta orden nuförtiden och jag skyller på ECT:n. Jag vet inte om det beror på den att jag har fått så dåligt minne den senaste tiden, men jag tror det eftersom jag har fått höra att det kan påverka minnet. Nu idag fick jag i alla fall veta att jag har fått den sista behandlingen så förhoppningsvis kommer mitt minne tillbaka om ett tag. Det här med att tappa ord påverkar givetvis mitt bloggande. Jag kanske inte har skrivit mindre men mina texter har väl inte varit så välkomponerade. Än så länge kan jag väl inte lova att de blir det heller, men så småningom kanske. Om jag har någonting att skriva om, vilket jag inte direkt tycker att jag har just nu. Min motivation är på mindre än noll och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Idag har det varit en otroligt jobbig dag med många tårar, mycket personal och mycket hopplöshet. Sitter just nu och bara gråter och undrar hur jag ska ta mig igenom den här dagen som aldrig tycks ha något slut. Har i princip legat i sängen hela dagen och knappt ens kollat mobilen, plus haft ett läkarsamtal och sedan ätit middag. Klockan är inte ens sex och jag tycker att dagen borde varit slut för länge sedan. Jag vet att det blir mycket negativitet här, men jag har inte så mycket annat att komma med. Just ikväll känns det lite extra negativt av någon anledning - förmodligen pga dagen som varit. Tack och lov jobbar min fd. behandlare kväll så det känns lite bra i alla fall. Nog för att all personal här är otroligt bra så det känns mestadels tryggt, men som ni kanske förstår känns det lite extra bra när man har haft någon som behandlare under en lite längre tid. 


Nu ska jag väl försöka sluta gråta och få dagens sista timmar att gå så snabbt de går.


Exakt det jag ser, sittandes och skrivandes från min säng.


Hopplösheten

De säger ju att det går


Vad är det jag inte förstår?


Jag måste ju tro på dem


Tro att jag kan hitta tillbaka hem


Att de säger sanningen


Att det går att bli frisk igen


Men det är svårt att förstå


Hur det någonsin ska gåJag skrev detta för några år sedan i min desperation och förtvivlan angående min extremt lilla tro på de som sa att det gick att bli frisk från en ätstörning. Jag trodde verkligen inte på de som sa att det gick för jag var helt uppgiven, men sedan den 3:e juni 2016 syntes orden på datorskärmen i den där salen, med den där personen, efter det där testet: "ingen ätstörning". Trots att jag har kvar en del beteenden tycker jag att jag än idag kan kalla mig så gott som frisk gällande ätstörningen: alla dess former som den har varit i de där sju åren. Dock finns det mycket annat kvar. Ja, uppenbarligen gör det eftersom en frisk person inte skulle ligga inlagd på sjukhuset och ha legat där sedan i mitten på juli. Just nu är det även svårt att förstå hur det någonsin ska gå att bli frisk från något. Hur jag ska hitta livslusten igen har jag absolut ingen aning om. Om det visar sig att jag har någon neuropsykiatrisk diagnos går ju inte den att bli frisk från, men det är en helt annan sak. 

Just nu känns allt hopplöst och jag har gett upp lite grann för länge sedan. Jag ser en utväg för mig och det är döden. Visst vet jag att jag inte på något sätt har ett hemskt liv eller har varit med om något hemskt alls, men jag mår dåligt ändå av någon anledning som jag inte vet om. Jag tycker inte ett dugg synd om mig själv, det är bara så här det är. Visst känner jag mig negativ, men det är så här jag tänker. Personalen på avdelningen är så positiva och uppmuntrande mot mig och säger att det kommer bli bra, men jag har så svårt att tro på dem. Jag förstår verkligen inte hur det ska kunna ändras, hur det ska kunna bli bra för allt jag ser just nu är svart. Jag vet inte riktigt hur jag ska försöka förklara det, men jag ser verkligen inget ljus och jag förstår inte hur jag ska göra det heller. Jag bryr mig om rätt lite saker just för att jag inte tänker att jag kommer leva så länge till och det är väldigt befriande. Jag vet att jag inte har så länge kvar och det gör mig lite lugnare mitt i all den här hopplösheten och inre kaoset.

Jag har just nu så sjukt svårt att skriva. Som jag skrev tidigare har mitt minne blivit så himla värdelöst så att bygga ihop en text är fan en riktig pärs. Det här inlägget tog banne mig en evighet och då menar jag inte någon timme, utan några dagar. Så vad jag tänkte skriva mer har jag ingen aning om och jag orkar inte söka eller vänta längre på att hitta orden igen. Men summan av kardemumman så är hopplösheten rätt stark och frågan om hur det ska gå är stor. Jag vet inte hur jag ska ta mig igenom detta. Jag tror inte jag tar mig igenom detta.Icke inspirerande eller motiverande

Jag önskar att jag kunde vara mer inspirerande och motiverande, men jag vill inte liksom sitta här och ljuga om ni förstår. Då funderar jag på om det är bättre att jag skriver lite mindre om mitt mående och istället sparar det till min dagbok. Jag vet inte riktigt. Jag har även blivit otroligt glömsk och det märks främst när jag skriver. Mycket beror nog på ECT:n, annars vet jag inte riktigt vad det beror på. Jag kan få upp en mening i huvudet och glömma bort den innan jag har skrivit klart. Det handlar om allt jag skriver: blogginlägg, dagbok, dikter, sms...ja, vad som helst och det är otroligt störande. Jag ska dock få min sista behandling på onsdag så mitt minne kanske börjar komma tillbaka, men om min motivation gör det är ju en helt annan femma. Jag vill skriva som jag alltid har gjort, men det känns som att jag gör något fel när jag gör det när mina tankar är så himla svarta. Kanske framkommer inte det ens så då är det ju inga problem, men sprider jag något dåligt genom att vara öppen på min blogg, är det ju inte det bästa valet även om mitt antal läsare inte är speciellt stort.

En anledning till att jag skriver öppet är ju för att jag hoppas på att minska tabun en smula. Men jag önskar också att jag kunde skriva för att motivera och inspirera, fast jag vet inte hur det ska gå till när jag tänker och känner som jag gör. Jag kan verkligen inte skriva sådant jag önskar att jag kunde, för jag skriver om vad jag tänker och känner, och jag tänker och känner inte sådant. Det jag känner och tänker är inte ljust och jag har inte direkt motivationen till att gör det ljust heller. Min tanke är att jag inte kommer hålla på så mycket längre, och jag vet inte om mina sådana tankar är värda att yttra här.


Permission och allergisk reaktion

Nu ska jag få åka på permission för första gången på jag vet inte hur länge. Jag har hållit mig skade- och kräkfri hela veckan och det här är min belöning. Det har varit riktigt tungt, men att ha det där: "men annars får du inte åka hem", att luta sig tillbaka mot har verkligen varit till hjälp. Det har verkligen gjort det lättare när jag har fått mina impulser. Så jag får alltså permission hela helgen. Något som dock kan hindra det är den allergiska reaktionen jag helt plötsligt har fått. Jag som inte är allergisk mot något har helt plötsligt börjat få massvis med utslag på handen och i ansiktet och ingen här förstår varifrån det kan komma. Jag har nu fått tabletter mot det men om det blir värre måste jag komma tillbaka till avdelningen eftersom det kan påverka andningen och det kan ju sluta tragiskt. Lite mindre tragiskt om man ser det från min sida.


Jag tänkte lägga upp någon bild på det, men jag avstår nog. 


Ord och dess mening

Som jag kanske har nämnt förut gillar jag att skriva små dikter eller rim; kalla det vad du vill. Jag har tidigare haft de samlade på ett dokument på datorn, men nu valde jag att skriva ut alla 32 sidor och klistra in dem i dessa söta böcker. Jag har även de nyaste i en ritbok med tillhörande bild, men jag tänkte få ut alla små rim samlade i dessa böcker. Detta har jag nu sysselsatt mig med här på sjukhuset och nu är de klara. Jag tog med alla dikter, ända från starten, dvs 2006, trots att de flesta är sådana man bara brister ut i skratt åt, men jag tänkte att det kunde vara roligt att ha dem så att man kan kolla tillbaka på dem och se om det finns någon utveckling typ. Jag skriver fortfarande lite, men om jag vågar visa upp några gamla, eller nya, återstår att se. Jag skriver mest när jag behöver få ordning på tankarna och reda ut alla känslor som kommer som en himla storm inombords så det är mest dikter med en liten dyster ton.


Okej, nu när jag har tänkt lite kom jag ändå fram till en sak: ni ska få se min allra första dikt från 2006. Hahahahah varsågod att skratta! Och vem frågar ens om meningen med livet när man är elva?!

Copyright by elvaårig Sofia Kihlström xD


Förvirrad av näst sista elbehandlingen

Imorse fick jag min näst sista ECT-behandling och nu blev jag verkligen mer förvirrad än någonsin. I princip allt jag har blivit frågad om idag har jag haft svaret "jag kommer inte ihåg". Inte ens det mest enkla har jag kommit ihåg; vad jag har gjort, vad som har hänt, eller bara helt allmänna saker. Tack och lov kom jag i alla fall ihåg kravet personalen har ställt på mig det här veckan; jag måste hålla mig kräk- och skadefri hela veckan för att få åka på permission på fredag. Just nu skriver jag mest för att distrahera mig då mina tankar ligger här och maler på, men jag måste klara mig för jag står inte ut med ännu en helg här. 


Har inte kunnat göra så värst speciella saker idag då min hjärna inte alls har varit med, men på morgonen byggde jag klart pusslet jag hade börjat på också har jag börjat fixa lite med mina dikter som jag har skrivit som jag hade tänkt göra någon slags bok av. Satt även med min fd. behandlare och pratade en hel del i förmiddags och det känns så bra att hon jobbar här, så tryggt på något sätt. Min dagliga promenad med personalen gick också av stapeln på eftermiddagen, som den brukar göra, och det var skönt att få gå ut och gå med någon en stund. Nu börjar jag känna mig lite klarare i knoppen, men jag känner mig fortfarande rätt förvirrad, men det går väl till sig så småningom.
Fortsättning på diagnosutredningen med arbetsterapeuten

Självklart hade jag glömt bort att jag skulle träffa arbetsterapeuten (som jag tydligen redan hade träffat innan jul) idag, men hon kom ner på morgonen och vi planerade dagen och när vi skulle träffas. Vi träffades alltså igen angående diagnosutredningen och dagens syfte var att göra en köksaktivitet. Jag fick en instruktion som jag skulle följa och hon skulle titta på och anteckna - snacka om att det kändes konstigt. Att jag dessutom skulle göra en fruktsallad som är så lätt gjorde det ju inte att det kändes mindre konstigt precis, men jag tror jag skötte det bra. Eftersom det inte var så komplicerat tog det inte heller så lång tid och jag blev klar ganska snabbt. Jag fick inte veta hur det gick enligt bedömningen för jag följde bara instruktionen och sedan pratade vi om nästa vecka då vi skulle träffas igen. Jag tror jag även ska träffa psykologen snart igen för fortsatt utredning, men jag vet inte. Mamma och pappa ska i alla fall träffa honom i veckan och den här utredningen är äntligen på gång, vilket känns väldigt bra. Det är många som har sagt vad de tror att resultatet blir och iprincip alla säger samma sak, men jag lägger inte så mycket tankekraft på det där, jag vill bara att den ska bli klar också får man veta. Är det någon diagnos så är det och hjälp kan fås, är det inte så kan man utesluta det. Något som dock hade varit skönt är att få svar på varför jag fungerar på vissa sätt och varför vissa beteenden är som de är. Det hade varit otroligt skönt. Idag när jag var på min dagliga promenad med personalen pratade vi en hel del om det här. Om allt det han sa skulle stämma, så hade det varit en stor lättnad för mig, att veta hur och varför jag fungerar på vissa olika sätt. Det hade förklarat en hel del. Något annat dagligt, som pågår nu, och som upprepas varje dag är mitt ständiga matvak. Som jag kanske har nämnt tidigare har jag fallit tillbaka i kräkandet och jag fall rätt snabbt och rätt djupt på en gång. Jag vet att matvaket är till för att hjälpa mig, och det gör det verkligen. För hamnar jag i en ond cirkel, hamnar jag säkerligen i flera andra också och allt blir bara kaos. Efter varje mål är de istället snälla att sitta med mig och jag kan lättare hålla mig på banan - trots att jag många gånger önskar att jag inte hade det där matvaket.


Här är min lilla fruktsallad som jag fick ta med mig ner på avdelningen haha.


Viktuppgång

Jag funderade flera gånger huruvida jag skulle ta upp det här ämnet eller inte. Det är ju ett helt ovesäntligt ämne egentligen, men sedan kom jag fram till att hur jag har mött det faktiskt är viktigt ändå. 
Och det är som ni förstår: viktuppgång
Bara så att det inte kommer upp mitt i ingenstans drar jag en liten bakgrund kring mig och detta ämne. Jag har haft ett problematiskt synsätt kring min vikt sedan 2009 och har även haft ätstörningsproblematik mellan 2009 och 2016. Mellan dessa år har jag både gått upp och ner i vikt och pendlat mellan rätt stora siffror, men vad som alltid har varit på tavlan och vad som alltid har varit viktigt för mig har varit just vikten. Nu, som ni vet, ligger jag inlagd på sjukhuset - som dock inte har något med min vikt att göra. Här började jag först få en medicin som hade viktuppgång som biverkning som nästan mer en regel än ett undantag och det drabbade även mig. Jag kan inte säga att jag har blivit okej med min vikt trots att jag blivit friskförklarad från ätstörningen så att denna biverkning slog hårt på mig kan jag inte förneka, men på något sätt har jag ändå tagit det på ett annat sätt. Medicinen fungerade inte för mig så jag äter inte den längre, men den mängd kilo jag har gått upp är fortfarande kvar. I början var jag lika otroligt stressad och ångestfylld som jag skulle varit tidigare år, men nu efter en tid har jag märkt att jag inte bryr mig så otroligt mycket. Anledningen till varför jag inte tycker att vikt egentligen är väsentligt att diskutera på något plan är just för dess obetydande roll för omgivningen, men nu upptäckte jag något nytt. Att jag har gått upp otroligt många kilon på grund av ny medicin, extremt stillasittande och förmodligen för att mina matvanor fortfarande inte har normaliserats från ätstörningen - jag har återigen kommit in i ett ätstört beteende med bland annat kräkningar - det är egentligen inte det väsentliga, men att jag nu har kunnat ändra synen på det en smula. Helt plötsligt kunde jag ta på mig kläderna, som nu sitter lite tightare än de har gjort förut, och bara inte alls bry mig på samma sätt, inte lika mycket liksom. Och DET är något i alla fall jag tycker är viktigt att nämna. Det går. Även fast jag inte kan säga att jag är i mål på långa vägar, är det här som jag har upplevt något helt nytt. Helt plötsligt kändes min vikt just precis så oviktig, så ovesäntligt, som den verkligen är. Ja, jag är på sjukhuset nu, men det är verkligen inte vikten som är viktig i det här tillfället - trots att den är upp ett x antal kilo.


ECT

Under samtalet med sjuksköterskan igår fick jag veta att jag hade varit med om 19 stycken ECT-behandlingar. I början hade jag två per vecka, men denna vecka hade jag bara en och det kommer jag ha de kommande veckorna också - för jag kommer få fler behandlingar, men hur många vet jag inte. Jag har inte upplevt behandlingarna på något speciellt sätt för jag blir ju bara ivägrullad och sövd och sedan är det klart. Jag blir dock otroligt glömsk av det så det är inte klokt, men det är tydligen normalt. Jag glömmer verkligen allt. Snart fyller jag år och det tog världens tid för mig att ens minnas hur gammal jag blir. Men de har sett att behandlingarna hjälper i alla fall och det ser till och med att det är det som har hjälpt bäst för till exempel innan jag började få ECT kunde jag bli bältad tre gånger per dag för att allt var så kaos inom mig. Nu minns jag inte sist jag blev bältad men det var nog ganska länge sedan. Jag vet inte om det är på grund av ECT:n, men det är något annat jag känner av och det är att jag kan inte koncentrera mig på att läsa och skriva. Alltså verkligen inte. T ex ett inlägg tar hur länge som helst för mig och jag får inte ens ihop orden. Det är så himla svårt att göra texten begriplig så jag blir helt tokig, men jag försöker. Dock är det kanske en anledning till att det blir lite konstiga inlägg den närmaste tiden, eller inga alls. Jag har dock saker inom mig som jag vill få ut, men det är verkligen svårt. Oavsett om det beror på ECT:n eller inte har de här 19 behandlingarna påverkat mig, men det är till största del positivt.


Händelserik dag

Jag har nu tappat räkningen på hur många gånger jag har skrivit om det här inlägget. Så nu blir det bara något snabbt.

Jag har inte varit på den permission jag egentligen skulle för jag fick inte tillåtelse att åka på den av vissa anledningar. Idag började jag på ett pussel och har lagt lite då och då för att fördriva tid och förtränga tankar. Min fd. ätstörningsbehandlare som jobbade inom öppenvården, men som nu jobbar här på avdelningen, hjälpte mig att få ett litet ställe i rummet där jag kunde fortsätta lägga pusslet. Bra var det, men jag kan väl inte säga att jag har talang i att lägga pussel precis. Sedan hjälpte jag personalen att lyfta upp IKEA-möbler som de hade i sitt förråd där nere som var saker avdelningen skulle förnyas med. Allt kom inte upp idag, men en hel del och det blev väldigt fint och fräscht. Vid tretiden gick jag och min fd. behandlare hem till mig för att komma ut en sväng och för att hämta lite grejer. Lade sedan mer pussel men det är verkligen inte min grej - men det fungerar desto bättre till att distrahera en från destruktiva tankar. På kvällskvisten kom en sjuksköterska in till mig och pratade lite med mig vilket var väldigt uppskattande. Vi pratade både om tiden som har varit, och annat som ska komma. Det var så mycket vi pratade om som lättade mitt hjärta och det var väldigt behövligt. Allt jag hade tänkt skriva i det här inlägget trillade helt enkelt ner och efter miljonte gången är min motivation till att skriva, noll. Och vissa saker ansåg jag inte var lämpliga att skriva.

Mitt lilla pusselbord i mitt rum. Har ingen rumskompis nu så jag kan ta kort här i rummet. Tänkte inte ens på att jag gjorde fel i förra inlägget när hennes säng var på bild när jag laddade upp gårdagens foto, men det är borta nu så.
Vad händer?

Nu har jag varit här sedan i juli men om jag ska vara ärlig känns det inte som att någonting alls har hänt. Givetvis har det hänt saker, men den där förändringen saknar jag lite grann. Förbättringen. Förändringen. Jag säger inte att de inte gör ett bra jobb här, men jag undrar lite grann vad som är meningen att hända. Okej, jag har förvisso hållts vid liv, vilket kanske ses som något bra, men vad annat har hänt? De har väl tagits till vissa åtgärder som ska vara till för att hjälpa mig i och för sig. Jag har både fått ny medicin (två gånger) och ECT-behandling, men det var nu ett ganska bra tag sedan så jag undrar vad som händer nu. Är det bara väntan som väntas? Jag kommer nu få ECT en gång i veckan istället för två gånger, men det är väl ungefär den förändringen som sker. Jag tror jag dock kommer få fortsätta med utredningen jag har börjat lite smått med och förhoppningsvis lär den hjälpa mig något. Den här veckan har jag träffat psykologen som håller i utredningen en gång och det var rätt krävande så att säga, men det känns skönt att det är igång. Helst av allt vill jag väl egentligen bara slänga mig framför tåget nu på en gång, men den där utredningen håller mig uppe litegrann i alla fall. Vilken annan anledning, än att hålla mig vid liv, vet jag inte varför jag är här alls så jag får väl bara stå ut och försöka jobba med trots att min hjärna är någon helt annanstans.
Skriva skriva skriva

Jag har skrivit många gånger att jag skriver mycket. Dikter. Rim. Kalla det vad du vill. För ett tag sedan hade jag ork och motivation att gå igenom mitt dokument på datorn på hela 32 sidor med text i textstorlek 8. Jag har dem på datorn och har jag dem även på papper - de första utskrivna och inklistrade i små böcker och de nyare handskrivna med en bild till. Nu funderar jag på att göra ytterligare något, men jag vet inte riktigt vad. Varför skriver jag om det här då har jag ingen aning, men det är väl för att här är platsen jag pratar lite med mig själv, och tänker högt. Jag vet inte vad jag vill göra, men de stunder jag har lite inspiration så funderar jag på vad jag kan göra. Något annorlunda kanske. Något mer. Något där kreativiteten får flöda. Men vad vet jag inte riktigt ännu. Kanske hinner det bli något, kanske inte. Vi får se. Jag får lite inspiration av mina små texter. Lite lust att skapa. Kanske blir det något. Kanske nu. Kanske senare. Men jag hoppas att dessa 32 sidor i alla fall kan ge mig något. För jag kan faktiskt säga att jag är nöjd över en del av mina små dikter. Lite smått sådär. 
Noll igen för sista gången

TRIGGERVARNING: ätstörningar och självskadebeteende


Dagen började inte nå vidare bra när jag blev lämnad själv efter frukosten och fick möjlighet - och därmed kände skyldighet - att kräkas. Då blev det självklart att skyldigheten att skada trädde fram - både en gång och två gånger. Blev stoppad första gången och placerad utanför mitt rum, men fick möjlighet att slutföra det några minuter senare. Då blev det värre än vanligt, men det som gjorde att jag bröt ihop totalt var att jag blev ifråntagen min helgpermission. Hade därefter ett långt samtal med min pappa som innehöll väldigt många tårar och var väldigt välbehövligt och lugnande. Jag måste vara världens lyckligaste som har honom och mamma. Sedan kom min behandlare ner till mig och vi pratade lite innan psykologen, som håller i utredningen, kom ner och började fortsätta med den. Det var många jobbiga frågor och jag kände mig riktigt dum när mitt minne - som för tillfället är ett minne blott - sattes på prov, men han sa att det kunde bero på ECT:n. Nu vill jag mest att den här dagen ska ta slut så jag bara kan få slippa allt. Men nu har jag förhoppningsvis fallit ner till noll för sista gången.

Den här dagen har varit tumult och jag vill helst att den ska ta slut, men det har än så länge bara gått hälften av tiden


Kärlek till denna människa alltså


Har pratat med denna fina människa idag och jag är så himla lyckligt lottad som fick lära känna henne. Och jag är så lycklig som har kvar henne.

Trots att jag glömmer det mesta just nu, minns jag när vi tog dessa bilder och jag längtar tills nästa gång vi kan göra något liknande.


Ett halvår

TRIGGERVARNING: ätstörningar och självskadebeteende

Det känns som att jag har glömt hur man skriver här. Det känns som att jag har glömt bort vad jag tidigare har skrivit. Nu har jag varit här på Piteå Älvdals Sjukhus i ganska precis ett halvår och det har hänt mycket. I början var det ju både livshotande förgiftning, heldygnsvak, ständiga provtagningar och självskadeomläggnigar. Nu den senaste tiden har jag blivit tilldelad både matvak och tillsagd att vara utanför rummet för att jag inte har kunnat hantera mig själv. Ja, jag har brutit mina långa uppehåll från att både kräkas och, ännu en gång, från att skada mig. Och ja, jag var otroligt besviken på mig själv då, och ja, det var rätt länge sedan och jag har där även hållit på ganska länge. 
Nu har jag dock en överenskommelse att om jag håller mig skade- och kräkfri (med hjälp av matvaket) får jag åka på en permission på torsdag till Kuoksu som jag gärna vill och det ska väl hjälpa mig att stå emot. Men det är tungt. Det var längesedan jag upplevde en sådan ångest att jag bara ville slå sönder mig själv. Trots extra långt matvak, har jag ändå känslan inombords att maten måste ut - även om det har gått en timme och det är helt lönlöst, och dessutom helt fel. Kroppen och skallen bara skriker åt mig att skada, att kräkas. Det är så svårt att göra något annat.
Men jag ska stå emot. För jag ska på permissionen.Att lämna alla

Det är något jag har börjat tänka på mer och mer. Jag har fått höra det många gånger men jag har inte riktigt tänkt på det förut och det är vilka konsekvenser ett självmord skulle bidra med - främst av allt hur det skulle påverka andra. Å ena sidan tror jag inte att någon skulle bry sig för seriöst, varför skulle någon? Å andra sidan har jag ju faktiskt hört vad de som står mig nära har sagt till mig, bland annat att jag skulle förstöra deras liv om jag tog bort mig. Det är svårt att förstå det där, att man genom att bara göra sig själv illa och/eller ta bort sig skulle kunna skada andra människor. Genom att begå självmord tar jag mig själv rätten att påverka andras liv, vilket är långt ifrån okej egentligen, men jag ser ingen annan utväg. Att påverka andra är långt ifrån min mening, men av vad andra har sagt till mig, är det vad jag gör. Trots att jag har börjat förstår det, är det svårt att ta in att jag påverkar andra genom att lämna alla. 
När jag tänker på vilka jag skulle lämna och hur de skulle drabbas och samtidigt febrilt letar efter sätt att ta bort mig på, då uppstår en stor konflikt i mitt huvud. Jag vill ju inte göra illa de jag älskar allra mest, men samtidigt står jag inte ut längre med mig själv eller att leva. Jag vill ju inte lämna folk när de är i tron att jag vill lämna dem, för det vill jag verkligen inte. Anledningen är bara mig själv, även om det påverkar andra så vet jag att jag egentligen inte borde göra det, men som sagt vet jag inte hur jag ska stå ut.
Jag har aldrig haft problem med varken släkt eller familj, jag har alltid haft det toppenbra. Samma sak med vänner; inte det minsta problem, inte någonsin. Så det är ju inte någon annan som har gjort det minsta fel - för det hela ligger hos mig. Det gör det hela så mycket svårare när jag faktiskt vet om att jag gör andra illa utan att de har gjort illa mig. Jag vet att målet med mina tankar är att jag ska dö för att jag ska få det lättare, men jag vet att om jag lämnar alla kommer det skada folk och det vill jag absolut inte. 


Men det kommer det.


Den här vetskapen har jag och det gör mitt val, att ta bort mig, otroligt egoistiskt - trots att göra andra illa är det sista jag vill. Jag vill inte göra andra illa, men den vetskapen att jag måste stå ut med mig själv lite till, gör mig galen. Jag kan inte. Jag bara kan inte. Nu sitter jag ju fast på en låst, psykiatrisk avdelning och kan inte göra det här rent formellt, så jag kan ju inte fullfölja min plan just nu. Men oavsett när jag gör det kommer jag såra vissa - åtminstone om det de säger är sant: att jag skadar dem. Och det vill jag ju absolut inte, men samtidigt vill jag skada mig. För jag står inte ut.Skrivkramp

Det är så mycket jag vill skriva, men så fort jag börjar skriva här är det som min förmåga att skriva helt har försvunnit. Det är visserligen otroligt irriterande att inte kunna skriva det en vill, men sedan insåg jag ju att detta bara är en liten pytteblogg så det spelar inte så stor roll ändå. Nu har jag glömt bort ännu mer av det jag skulle skriva och det var ju lite smått irriterande, men så får det vara idag, inget att göra åt. Jag har haft några bra dagar med bra människor och det gör så mycket gott för mig i stunden och jag är glad mycket på grund av andra. Nu har jag haft en toppenbra permission med bland annat min bästa vän Emma och så mycket bra har hänt. Av medicinen jag får sägs det att man kan bli glömsk - vilket jag absolut har märkt av - och jag märker det verkligen nu. Jag är både glömsk och förvirrad. Idag hade vi i alla fall vår grannmiddag som vi alltid brukar försöka ha när vi kan ses allihopa och det var jättemysigt. Vi pratade, åt, Emma och jag vann såklart i Pictionary också hade vi det bara allmänt trevligt. Och så här kan det se ut när vi vinner - trots lite förändrade regler så att våra föräldrar skulle ha någon chans.


Vi är alltså röda, Robert och pappa blåa, mamma och Lena gula.

Och osamhängande inlägg för att jag insåg att jag faktiskt kan göra det utan att någon läser och bryr sig. Ska försöka få ordning på mina tankar här framöver och strukturera det jag vill få fram på något vettigt sätt. Allt i min skalle är otroligt förvirrande just nu.


Öppenhet om självmordsbenägenhetJag tror inte det är någon hemlighet att jag ligger tvångsinlagd inne på psykiatriska vårdavdelningen på Piteå Älvdals sjukhus på grund av ett självmordsförsök som begicks tidigare i somras. Därför tänker jag inte heller att det är någon vits att tala i gåtor och mörka om sanningen. Liksom det är lika bra att tala klarspråk, även om det ibland kan låta lite hårt. Ja, jag vill dö. Nej, det är inte bara att jag inte orkar leva, jag vill dö och förstår faktiskt inte varför folk vill leva. Ett alltför detaljerat klarspråk om självmordsförsök tror jag dock gör mer skada än nytta, (precis som jag brukar säga; det är bra att prata om t ex självskada, självmord, ätstörningar eller vad som helst av annan form av psykisk ohälsa - bara det inte är alltför detaljerat) men att prata om det tror jag bara öppnar synen på detta problem som finns hos många.

Jag har nu varit inlagd här i ett halvår men det känns som att jag har varit här föralltid - samtidigt som det känns som att jag precis kom hit. Det känns som att jag känner väggarna utan och innan, men ändå är känslan inombords densamma som den var för sex månader sedan: jag ville dö när jag först kom hit, jag vill dö nu. Personalen har verkligen gjort ett bra jobb och de passar verkligen för sitt jobb (har jag nämnt att min fd. behandlare från ätstörningsvården jobbar på avdelningen nu? Verkligen jätteskönt i alla fall) men de har ingenting med personalen att göra att jag upplever det som att tiden här känns otroligt långsam - det är kanske inte en så ovanlig känsla.

Det jag skulle skriva var solklart när jag började med allt, men nu står det mest still i skallen och jag tycker mig inte alls få ihop den texten jag vill. Det mesta jag tänker på är att jag vill dö och det är så svårt att styra tankarna någon annanstans. Jag tänker i alla fall att jag ska försöka börja våga skriva öppnare här igen som jag har gjort förut. Att ha det här som mitt ställe att skriva av mig på, för nu behöver jag verkligen ett ställe att lufta mina tankar på - och det kan vara här. Men som sagt ska jag försöka göra det öppet kring sådant som händer inombords, men inte för detaljerat så det triggar (säg om det gör det). Men mer öppenhet om sådant som självmordsbenägenhet.


Förvirringens tid

Oj oj oj. Så förvirrad jag är. Vaknade upp från ECT:n och minndes absolut ingenting. Minndes inte ens att jag hade en rumskompis eller varifrån jag hade fått mina kläder - det minns jag i och för sig fortfarande inte, men sköna är dem. Kommer inte ihåg mitt senaste inlägg eller vad jag hade skrivit och jag kunde inte förstå de senaste kommentarerna jag hade fått på det. Jag visste inte vad det var för dag idag eller om det hade varit nyårsafton heller. Var tvungen att läsa igenom mina senaste dagboksinlägg för att minnas något och sitta med dagboken i högsta hugg. Fick sitta och äta frukost med min fd. behandlare och en annan från personalen för att försöka komma tillbaka på jorden och nu är jag ordinerad att ligga i sängen och vila för att ens få komma hem idag den sagda tiden jag skulle få komma hem. Vill så gärna göra det jag har gjort den senaste tiden men kan jag stå ut två timmar till får jag faktiskt komma hem och då ska jag umgås med min kära Emma.

Lite nyvaken och förvirrad


Ännu en fortsättning

Jag har ingen lust alls att skriva. Allt känns fel. Jag gör fel. Måste göra en massa saker bara för att tankarna säger det. Efter ytterligare ett tankekaos som skadade så fick jag träffa en AT-läkare som kollade så att mitt yttre var okej. Hon trodde medicinen jag hade fått utsatt för ett tag sedan ändå hade hjälpt lite mot mina tvångstankar, men att den nya medicinen var kanske bra ändå. Det här med mediciner förstår jag mig verkligen inte på, jag är inte van vid det. Men jag ska försöka göra det jag kan på ett bra sätt, men det är bara så jävla svårt. Jag vet inte ens hur jag ska förklara vad som händer i skallen när tankarna kommer. Jag kan som inte stå emot för jag känner mig skyldig till att följa dem. Jag vet inte ens. Jag får en tanke, tänker på den lite för länge, får en oerhört stark känsla att jag måste följa den och sedan måste jag bara göra det.

RSS 2.0