Och plötsligt förstår jag varför jag har blivit som jag är #2

Förra veckan fick jag prata med psykologen som jag gjorde utredningen med och vi gick igenom diagnoserna och dess kriterier. Jag hade gärna gått igenom mer, men nu var det så här vi gjorde. Därför tänkte jag att jag skriver av de kriterier som jag uppfyller (endast de jag uppfyller) och hur de visas hos mig.


Tvångsmässigt personlighetssyndrom:

Psykologen förklarade tvångsmässigt personlighetssyndrom jämfört med "vanlig" tvångsmässighet som att det inte är något man har utan man är. Det är inte beteenden man har, utan det är ett sätt man är på.

Det beskrivs i kriterierna som så: 
"Ett genomgående upptagenhet av ordning, perfektionism samt mental och mellanmänsklig kontroll på bekostnad av flexibilitet, öppenhet och effektivitet."


Är upptagen av detaljer, regler, listor, ordning, organisation eller scheman i sådan grad att själva meningen med aktiviteten går förlorad.

-Åh ja! Jag gör listor för allt; allt som måste göras, allt som ska göras, allt som kan göras, sådant som ska hända, saker som har hänt, hur mycket jag har av någonting, hur mycket jag kan göra av någonting OSV. Sedan har jag även lätt att fastna i detaljer och glömma bort helheten, som t ex när jag skriver snöar jag ofta in mig på enstaka ord och fastnar där istället för att se helheten. Och det här med ordning och organisation är något jag typ går igång på.Uppvisar en perfektionism som stör förmågan att genomföra uppgifter (är t ex oförmögen att avsluta projekt eftersom egna överdrivet strikta krav inte är uppfyllda

-Jag har inte problem med att avsluta projekt - när jag väl har börjat måste jag avsluta vad än det är jag har börjat med -, men min perfektionism stör verkligen min förmåga att genomföra uppgifter för allt tar så mycket längre tid.Är överdrivet samvetsgrann, nogräknad och oflexibel i sådant som berör moral, etik och värderingar (vilket inte kan förklaras av kulturell eller religiös tillhörighet).

-När jag väl tycker något blir jag lätt oflexibel och har svårt att se något på ett annat sätt.Är oförmögen att göra sig av med utslitna eller värdelösa saker som inte ens har något sentimentalt värde.

-Det är inte så att jag samlar på mig massvis med saker - snarare att jag rensar för jag blir stressad över allt som finns, som går att använda, som går att göra osv -, men jag har den här tanken att föremål har känslor. Alltså på riktigt har jag svårt att göra mig av med saker av den anledningen att jag tror att vissa av dem blir ledsna. Jag kan inte säga att en tröja är ful för jag tänker att den blir ledsen. Har alltid varit så här, normalt, jag vet.Är ovillig att delegera uppgifter eller samarbeta med andra såvida de inte fullt ut underordnar sig hans eller hennes sätt att utföra arbetet.

-Jag gör gärna saker själv så de blir gjorda på mitt sätt, men jag lärde mig att anpassa mig direkt från början som t ex när det gäller grupparbeten i skolan, fotbollen, när jag har lett feriearbetare på jobbet. Om det är många som samarbetar är jag hellre den som tar order än den som behöver delegera uppgifter. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, men uppgifter som rör mig, som jag har koll på, gör jag gärna själv om det är en situation där samarbete inte är självklart. Däremot om det ska samarbetas så tar jag hellre en roll där jag följer, för då är det lättare att göra saker utan att det ska behövas bli på mitt vis.Är snål både mot sig själv och andra; ser pengar som något som bör sparas på hög inför katastrofsituationer

-Det här stämmer inte riktigt in på mig fullt ut för jag ser mig inte snål mot andra, men i vissa fall mot mig själv. Det som stämmer bäst är att jag gärna sparar pengar för att jag oroar mig för katastrofer.Är stelbent och envis

-Det här kriteriet minns jag inte alls hur psykologen förklarade det (så med risk för feluppfattningar), men jag har för mig att det var något med att jag har svårt att se saker från olika vinklar och att när jag väl har fått en syn på något, har jag svårt att ändra mig. Som ett test vi gjorde där en social situation lästes upp och jag skulle säga om det var något olämpligt som hände eller något som var lite konstigt och då hade jag väl svårt att se det på olika sätt eller så. När jag väl hade tänkt på ett sätt, kunde jag inte se från ett annat sätt. Mina svar var ganska raka och enkla, typ.Autism:

Jag förstod inte riktigt kriterierna lika bra för autism som för tvångsmässigt personlighetssyndrom, dessutom var de så många och långa, så jag skriver inte av dem helt, utan skriver istället lite kort utifrån dem vad jag känner igen mig i.

Här är några citat och hur jag upplever det hos mig som alltså fick diagnosen "Atypisk autism" (alltså en lättare form av autism):


"Varaktiga brister i förmågan till social kommunikation och social interaktion i ett flertal olika sammanhang"
Jag har det absolut jobbigt med det sociala samspelet. Jag försöker lära mig, ta efter andra och se hur andra gör, vilket har gjort att jag under åren har lärt mig, men det är fortfarande gånger då jag inte förstår och känner mig otroligt annorlunda än andra. Det är många saker jag inte förstår mig på hos andra; hur de fungerar, hur de tänker, hur de upplever saker och ting.


"Bristande förmåga till social ömsesidighet,/.../ t ex att personen avviker från det normalt förväntande i sitt sätt att närma sig andra och ger bristande gensvar i samtalet"
Här har jag ju också lärt mig vad som förväntas av en i sociala situationer och hur en ska bete sig, men ofta känner jag mig annorlunda och att jag har brister när det gäller samtal.


"Brisande förmåga till icke-verbalt kommunikativt beteende vid sociala interaktioner, alltifrån t ex bristande samstämmighet mellan verbal och icke-verbal kommunikation, till avvikelser i ögonkontakt och kroppsspråk eller bristande förståelse för bruk av gester"
Den här samstämmigheten mellan verbal och icke-verbal kommunikation har jag svårt för, att liksom få dem att höra ihop. Ögonkontakt är även något som jag tycker är oerhört obehagligt, men jag tränar på det.


"Bristande förmåga att utveckla, bevara och förstå relationer, alltifrån t ex svårigheter att ändamålsenligt anpassa sitt beteende till olika sociala sammanhang, /.../ till avsaknad av intresse för jämnåriga."
Många relationer förstår jag inte alls. Jag ser många gester som onödiga och förstår inte varför en ska bete sig på vissa sätt. Jag ser att folk gör vissa saker, men jag förstår inte meningen i dem. Att vissa beteenden ska anpassas i olika sociala sammanhang förstår jag inte alltid heller. Avsaknad av intresse för jämnåriga har väl främst varit tonåren gällande festande, alkohol, killar, smink, yta och allt sådant där. Då kände jag mig verkligen lost och förstod inte alls vad mina jämnåriga såg i dessa intressen.


"Begränsade, repetitiva mönster i beteende, intressen eller aktiviteter."
Jag fastnar lätt i mönster när det gäller det mesta. Rutiner och ritualer är vad mina dagar iprincip är uppbyggda på. Mina tvång är de flesta av upprepningskaraktär och jag har jättesvårt för att bryta mönster jag har fastnat i.


"Insisterar på att inget ska förändras i vardagen, oflexibel fixering vid rutiner eller ritualiserade mönster i verbala eller icke-verbala beteenden (t ex extremt upprörd vid små förändringar, svårigheter med omställningar, rigida tankemönster"
Det är som det är och det är bäst så; förändringar gör mig otroligt stressad och det är inte sällan jag blir oflexibel på grund av mina rutiner. Vardagen är skönast när den är som den brukar, utan omställningar och utan att det ruckas på rutiner och mönster. Mina tankemönster är också oftast väldigt opåverkbara och om något ändras blir jag lätt stressad.


"Starkt begränsade, fixerade intressen som är abnorma i intensitet eller fokusering (t ex starkt fäst vid eller upptagen av speciella föremål, överdrivet inskränkta eller ensidiga intressen)."
Jag vet inte om det här stämmer in på mig, men jag slukas ju djupt in i det som intresserar mig. Om vissa intressen är abnorma i intensitet vet jag inte riktigt för jag har ju inget att jämföra med.


För att fatta det kort vad jag tror att atypisk autism är för mig:
Jag har det jobbigt i sociala sammanhang. Jag vet inte alltid hur jag ska bete mig och jag förstår inte alla sociala koder, även om jag med tiden har lärt mig hur de används, förstår jag dem inte. Jag har svårt för att uttrycka mig verbalt och svårt att se meningen med att göra diverse saker i olika relationer. Dessutom är jag väldigt styrd av rutiner och mönster och har svårt för, och blir påverkad av, när det sker hastiga förändringar.


Det här är alltså ungefär diagnoserna som de är för mig, men sedan - speciellt inom autismspektrat, som är en bred diagnos - finns det ju fler kriterier och säkert olika sätt man kan tolka de på. Det finns säkert även fler beteenden hos mig som man kan koppla ihop med diagnoserna, men nu har jag i alla fall fått lite svar vad de är för mig.

Min upplevelse av att nu få dessa diagnoser är ingen speciell för jag hade ju haft dem oavsett om jag hade gjort utredningen eller inte, bara det att jag vet om det nu. Jag vet också att dessa inte gör mig till någon annan person, för jag är inte mina diagnoser - de är bara benämningar på beteenden jag har.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0