Färdighetsträning #7 - Wise mind/inre visshet

Den sista delen av detta avsnitt av Mindfulness (kommer en fördjupning kring jul) gick vi igenom wise mind. Inom DBT:n tänker man att man har tre olika sinnestillstånd som styr oss och det är förnuft, känsla och wise mind/inre visshet. Förnuftet är ditt tänkande, logiska, rationella jag. Det är lättare att använda sig av när man mår bra och det är en viktigt del, men kan dock ställa till med problem om det blir för mycket då livet lätt blir trist och glädjelöst. Motsatsen till förnuft är känsla som liksom förnuft är jätteviktigt. Det motiverar oss till handling - som både kan bli bra och dåliga saker - och det hjälper oss att hitta rätt i livet. För mycket av detta kan dock också orsaka problem då man t ex ofta gör sådant som får positiva konsekvenser på kort sikt, men negativa på lång sikt. Det blir oftast problematiskt om man har många negativa känslor och om man lyssnar mycket på dem och följer dem. Känslor förstärks av sjukdom, sömnbrist, trötthet, hunger, näringsbrist, överätning, stress, press från omgivningen, droger, alkohol, hormoner med mera. Vissa personer styrs mycket av känsla, medan andra styrs mer av förnuftet. 


Det som blir när känsla och förnuft integreras kallas wise mind och är förmågan att fatta sunda beslut. 
Det kan liknas lite vid intuition då man vet med tankar, känslor och kropp att det är rätt. Det är svårt att förklara wise mind men efter ett sådant beslut kan det innefatta ett lugn och inre stillhet. Besluten behöver dock absolut inte alltid vara enkla bara för att man tar dem med sitt wise mind.

För att veta om man har tagit ett beslut i visshet kan man ta hjälp av dessa frågor:
*Var du medveten om både känslor och förnuft när du tog beslutet? 
*"Kändes" beslutet rätt för dig?
OBS! Det kan vara svårt att skilja visshet från känsla. Om du känner starkt är det troligen en tillfällig känsla. Om du känner lugn/frid är det troligen visshet.
*Vad blev konsekvenserna av ditt beslut? Om konsekvenserna blev positiva tog du sannolikt beslutet i visshet.
 
Frågor man kan ställa sig beroende på om man styrs av förnuftet eller känslorna:
Sedan bör man även tänka på vad ens mål är. Om det är att spara pengar på grund av att man har rätt tight ekonomi är det inte så klokt att slösa pengar till exempel. Eller vill jag inte ha en massa saker som skräpar kanske det inte är så smart att köpa allt jag vill för stunden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0