Färdighetsträning #9 - Distraktion

Den första krisfärdigheten vi gick igenom idag i "Att stå ut när det är svårt"-avsnittet var Distraktion. Det finns olika sätt att dela upp den färdigheten i och dessa färdigheter är viktiga för att de för en stund kan hindra dig fråna att tänka på och känna din smärta och de ger dig även tid att hitta en funktionell/passande strategi. När man distraherar sig med något är det viktigt att det fyller upp hela ditt sinne så att du inte kan tänka på annat. Då kan man behöva laborera lite och hitta vad som fungerar. Man ska dock inte blanda ihop distraktion med undvikande. När du undviker en stressande situation, och stänger av känslan, väljer du att inte ta itu med problemet. När du däremot distraherar dig själv från en stressande situation, har du fortfarande intentionen att hantera, ta itu med situationen framöver, när dina känslor har lugnat ner sig till en hanterbar nivå.

Det finns sju olika distraktionssätt som man använder sig av i DBT:n.

Aktivera sig - det om handla om allt från till exempel att dansa, till att hålla på i trädgården till att städa eller spela dator. 

Ge något till andra - det gör att uppmärksamheten på en själv minskas och dessutom kan det kännas meningsfullt att bry sig om andra och öka ens självaktning vilket förbättrar situationen.

Jämföra - även detta drar uppmärksamheten från sig själv. En situation kan framstå som betydligt lättare och bättre, om man jämför sig med någon som är mindre lyckligt lottad eller som handskas med sina problem ungefär som en själv eller sämre. Detta tycker jag dock inte är speciellt sunt, kanske är det för att det slår helt fel för mig. Jag tänker i princip aldrig "alla har det bättre", utan mer "så många har det värre, vad har jag för anledning att må dåligt?". Och jag tycker att jämförande i överlag inte leder till någonting bra. Ingen vinner!!

Upplev motsatt känsla - man kan försöka trigga igång en annan känsla än den man har, till exempel titta på en komedi när man är ledsen.

Skjuta ifrån sig - att skjuta ifrån sig en situation kan man göra genom att gå därifrån eller genom att blockera den i sitt medvetande.

Tänka på annat - att distrahera sig med andra tankar fyller korttidsminnet så att tankar som aktiverar den negativa känslan blockeras. Det kan till exempel vara se på tv, läsa, räkna baklänges.

Fokusera på sinnesintryck - andra, starka sinnesintryck kan påverka den fysiologiska delen av en aktuell negativ känsla. Det kan också fungera som hjälp att koncentrera sig på något annat än de stimuli som aktiverar plågsamma känslor.

För att gå tillbaka till det jag skrev om sist så handlar ju dessa krisfärdigheter om att tillfälligt distrahera sig från det jobbiga för att sedan ta itu med problemet - inte strunta i det.

En underbar distraktion för mig:



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0