När mat inte är självklart

Jag vet att man inte blir frisk och fri så fort man blir friskförklarad från flera år av en ätstörning. Jag vet att jag har sagt åt mig själv att det är okej, att jag vet att det är så för många, att jag inte ska skynda, inte vara ivrig. Jag stannar upp ibland när jag inser att jag har gjort något utan vidare eftertanke som jag aldrig skulle kunna ha gjort för bara några månader sedan. Men jag stöter ofta även på hinder som fortfarande finns kvar. Och de får mig omedelbart att sänka mungiporna. Och skapar en besvikelse över det som fortfarande är där. Men jag försöker tänka på att jag faktiskt bara varit frisk på pappret i knappa tre månader. Och då är det ju inte så konstigt. Vissa saker kommer ta ännu längre tid att ställa till rätta.

Just en sak jag har tänkt på den senaste tiden är hur jag fortfarande skäms över mat. Att äta mat, att prata mat, att behöva mat. Jag vet att äta är ett så grundligt behov, att det är något vi måste göra för att fungera, att alla behöver mat. Ändå vågar jag inte fullt ut tro på det när det gäller mig. Jag vågar inte säga "ja" till att ta något annat när det har glömts att beställas mat till mig på avdelningen, jag vågar inte säga "ja" till att ta den där glassen jag egentligen var sugen på, jag vågar inte säga "ja" när de frågar om jag fortfarande äter och om de ska låta bli att ta bort min bricka. Jag vågar inte heller äta bland de andra eller äta den mängd jag känner att jag behöver för jag tänker att andra tänker att en sådan som jag inte behöver mat. För att jag tänker att en sådan som jag inte behöver mat. Jag förstår ju att andra behöver det. Jag vet vad som händer om jag inte äter. Att äta regelbundet är bland det viktigaste för mig, både för att jag är människa och behöver mat, men speciellt för att inte hamna i gamla mönster. Ändå skäms jag för allt möjligt när det handlar om mat: mängd, sort, plats, tid, situation osv.

Men jag försöker att normalisera maten och ätandet. Jag försöker säga att någonting är gott om jag tycker det. Jag försöker våga säga att jag är hungrig om jag är det. Jag försöker inte här på avdelningen, men annars, försöker jag äta bland andra som om ingenting. Jag försöker prata om mat som något naturligt. Som den självklarhet det faktiskt är för oss. Jag försöker komma till det stadiet när mat är självklart och inte förknippat med skam.

Som icke fan av matbilder slänger jag in en sjukhusbild på en gröttallrik. Jag bryr mig inte om utseendet för god var den!


Kommentarer
Johanna Ahlsten - Återhämtningsbloggen

Igenkänning... Det här med att för det mesta våga känna genuin matglädje är relativt nytt för mig och ibland kommer de där otäcka känslorna om att jag inte borde gilla mat så mycket som jag gör. Helt i onödan för självklart ska vi gilla, äta och njuta av mat! Det är att välja livet och det är vi och alla andra så jävla värda Sofia! ❤

Svar: Eller hur! Man får fortsätta försöka. Kram ❤️
Sofia Kihlström

2016-08-31 @ 14:52:41
URL: http://johannaahlsten.livskick.nu
Sanna Nilsson-Lidin

känner igen mig så väl med dom tankarna.. Men att du själv märker att du tänker så och faktiskt vet om att det är fel är bara så bra. Nu är det "bara" att trotsa tankarna och faktiskt äta det du vill äta, tycka om det och inte sätta skuld på sig själv för att du gillade det! ❤️❤️❤

Svar: Och det är ju så knasigt! Att någon ens ska behöva tänka så. Vi behöver ju mat för att ens överleva liksom.
Kram ❤️
Sofia Kihlström

2016-08-31 @ 15:38:00
URL: http://sannanilssonlidin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0