Färdighetsträning #5 - Att delta och att vara effektiv

Denna vecka har vi gått igenom det tredje sättet VAD man gör för att vara medvetet närvarande. De förra var ju alltså att observera - iaktta utan att sätta ord på - och beskriva - sätta ord på det vi har observerat - och nu gick vi igenom att delta. Man kan hoppa mellan dessa färdigheter, men aldrig göra fler än en åt gången och vara medvetet närvarande.

Att delta är att helt gå in i en aktivitet och bli ett med det man gör, t ex dansa, samtala eller måla. Vi pratade om att bland annat barn är väldigt deltagande i det de gör, medan kanske tonåren, där man lätt blir väldigt värderande, är deltaförstörande. Att delta handlar om att
*gå in i upplevelsen
*vara här och nu och inte oroa dig för annat
*att ge sig hän utan att ha uppmärksamheten riktad mot sig själv
*ge sig in i aktiviteter utan att värdera
*vara i kontakt med sina känslor, tankar och kroppsliga sensationer
*vara i kontakt med andra och omgivningen.
Detta är dock inte så lätt när många är blyga och/eller väldigt fokuserade på sig själv, oroar sig hur man ser ut eller beter sig, vilket gör det svårt att kliva in och delta. 

Gör det som krävs i varje situation - var som en skicklig dansare som är ett med musiken och sin partner. Var både aktiv och följsam. Att delta i livet är det slutliga målet. 

Att vara effektiv är då det tredje sättet HUR man är medvetet närvarande (tillsammans med att göra en sak i tagen och att vara icke-värderande). Dessa kan man dock (tvärtemot observera, beskriva och delta), göra samtidigt. Att vara effektiv handlar om att göra det som fungerar, det som situationen kräver - det handlar INTE om att få mycket gjort.

Det finns dock mycket vi gör i våra liv som vi gör på ett sätt trots att det inte fungerar och/eller leder till lidande för oss själva eller andra. Detta kan bero en del på uppfostran och uppväxt och en annan orsak kan vara att vi är med upptagna av vad som är "korrekt" eller vad som är "rätt och fel".  Att vi ofta fastnar i ett icke-effektivt hjul  kan bero på att vi är fokuserade på hur saker och ring borde vara. 
Att göra det som fungerar kräver att man vet vad målet är, dvs vad jag vill och vad jag behöver i just denna situation och på längre sikt (det här med balansen mellan att uppnå målet, bevara relationerna och bevara självrespekten kommer vi komma in på mer i relationsavsnittet). Här kan dock våra känslor ställa till det om en t ex är känner sig ensam och längtar efter sällskap och närhet, men blir arg på personen en vill ha det ifrån och den önskade närheten försvinner. Eller om en egentligen är arg och säga ifrån men t ex skriver detta:
Att vara effektiv är att följa spelreglerna. Om man t ex vill ha pengar är det inte effektivt att råna en bank för troligen åker man fast och rånet skapar bara problem istället för nytta. Att vara effektiv innebär ofta att man måste vara smidig med andra människor och ibland kunna offra sina principer för att nå sitt mål. 

Att göra det som är effektivt kräver att man stannar upp och stället sig frågan: fungerar det här?


Min vy när jag skrev detta. Lägger mig rätt ofta på golvet av någon anledning när jag är inne på mobilen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0