"Men du ser ju inte anorektisk ut"

Denna eviga kommentar från läkare, bekanta och alla möjliga som inte vet bättre.
De verkar uppenbarligen inte förstå det hela. Ätstörning är en sjukdom, ja. Det finns flera olika typer av ätstörningar. UNS (utan närmare specifikation) är den vanligaste, sedan kommer hetsätningsstörning (har jag för mig, men det har nyligen blivit en egen diagnos och mörkertalet är stort), därefter kommer bulimi och sedan anorexi. 

Det är alltså hur en ätstörning kan yttra sig på olika sätt - vad varje diagnos innebär tänker jag inte ta upp nu. En ätstörning är inte bara anorexi - trots att det finns också. Men bara för att just den typen syns märkbart utanpå verkar folk tro att det är den enda. Dock handlar det ju om så mycket mer. Det handlar om hur man mår (och smalhet och ätstörning behöver inte gå hand i hand). De andra diagnoserna kan innefatta både under-, normal- eller övervikt. Men det är inte det viktiga. Det säger ingenting om känslan inombords.

Så att få höra att man inte ser "anorektisk ut" (som de menar som mager) hjälper inte en speciellt mycket när man ska försöka acceptera sin sjukdom trots att man inte har anorexi. Det gör att man inte känner sig tagen på allvar, att man ses som någon slags version av "en som är sjuk". Och det värsta av allt; med befintliga viktproblem (i hjärnan) tolkas den kommentaren som "du är ju inte smal, du är tjock" av många vilket redan innan är ett tankeproblem man tampas med.
Gör det inte värre än vad det redan är. En ätstörning är en ätstörning - oberoende vad vågen visar.

Kommentarer
Lena

Många människor säger nog saker utan att tänka sig för. Du är underbar människa både på in och utsidan!

Svar: Jo tyvärr är det så...
Sofia Kihlström

2014-06-19 @ 08:15:49
Yeaaaj

Känner igen allt till 100% jag är 15 och fick min ätstörning för ungefär 2 år sen. Tycker att de är jätte bra att de finns sånna här bloggar och videoinslag. Läskigt hur mycket ja kände ingen mig i din historia trots att ja bara är 15. Sjukt bra video! Och modigt gjort<3 kram

Svar: Det är alltid skönt att känna igen sig, man är aldrig ensam. Hoppas bloggen kan inspirera och motivera dig på något bra sätt och lycka till i din kamp att bli fri(sk)! Kram <3
Sofia Kihlström

2014-06-19 @ 16:55:46
Anonym

( såg din video på youtube) :)

Svar: Video? Vilken video? :) haha jag är lite förvirrad
Sofia Kihlström

2014-06-19 @ 16:57:08
Anonym

Blandade ihop dig med en annan men bra blogg :)

Svar: Haha okej :) men du får gärna länka videon! :D
Sofia Kihlström

2014-06-19 @ 21:17:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0