svensk eller inte svensk

jag hittade något i utkastet, nu är jag i Norrbottens fina skogar...
 
(i detta inlägg kan svensk och finsk bytas ut mot vilka länder som helst, eller vad man nu kallar det - förutom angående undersökningen för det var just om att vara svensk)
 
Enligt min fader så var det en bra bit över 50 % av tillfrågade gymnasieeleveri någon undersökning av DN (jag vet, jättetydlig fakta) som ansåg att man var svensk om man var den femte generationen som var född i Sverige. Hör ni hur dumt det låter? Vi tänker oss att mamman är den fjärde generationen och får ett barn, som då blir femte, men pappan är bara den tredje generationen. Barnet blir ju då, enligt denna övervägande del av de tillfrågade eleverna, inte svensk. Vem är då svensk? Hur kan man ens få ett svenskt barn utan att syna igenom hela släkten på den man tänkt lägga in en stöt på för att eventuellt i framtiden skaffa barn?
 
Jag började fundera på detta och tänka så som 'om man har svenskt medborgarskap, kanske' eller 'om man är född i Sverige'. Fast så slog tanken mig att för att vara svensk behöver man väl ändå bara känna sig som svensk? Man kan väl vara flera saker samtidigt?
 
En annan tanke slog ner som blixten på direkten. Vad spelar det för roll? Måste man kunna presentera sig vad man 'är'? Vilka värdelösa funderingar för vem bryr sig?
 
 
 
Vad jag ville få fram är att det var en otroligt onödig undersökning,
för det är helt ointressant.
Dock lite intressant att se vad vissa tycker

Kommentarer
Becka [fotoblogg]

Verkligen något som får en att tänka!

2012-11-24 @ 19:21:36
URL: http://photos-by-becka.fotoblogg.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0